Bijzondere, energieke en gedurfde voorstellingen op festival Julidans 2019

Van 2 t/m 14 juli komen de grootste namen en talenten uit de internationale danswereld naar Amsterdam voor Julidans 2019. Laat je verbazen en ontroeren. Bewonder en geniet van het beste en meest verrassende dat de eigentijdse dans te bieden heeft. Het volledige programma met bijzondere en gedurfde voorstellingen staat binnenkort op www.julidans.nl, onderstaand alvast enkele hoogtepunten.

Het festival opent dinsdag 2 juli met Me door zeven dansers van Winter Guests. Een magische voorstelling van Alan Lucien Øyen, de meest veelbelovende Noorse choreograaf van dit moment, over een bijzonder actueel thema: de dunne scheidslijn tussen waarheid en leugen. Over wie we pretenderen te zijn en wie we echt zijn. Doen we ons vaak beter voor? En waarom?

Het Belgische Peeping Tom van Gabrielle Carrizo en Franck Chartier wordt geroemd om zijn magisch-realistische voorstellingen en hypermobiele dansers. Na het succesvolle Vader en Moeder presenteren zij met Kind het derde deel van een familietrilogie. In deze prachtige, theatrale voorstelling zien we de wereld door de ogen van kinderen, voelen we hun dromen, angsten en verlangens en zien we ze langzaam opgroeien.

Probeer maar eens om stil te blijven zitten bij de opzwepende voorstelling Brother van Marco da Silva Ferreira, voormalige winnaar van de Portugese So You Think You Can Dance. Met zijn zeven dansers legt de Portugese choreograaf in een explosie van kleuren, energie en elektronische klanken een ritmische weg af van oude folklore naar eigentijdse urban dance met Caribische invloeden.

Gedurfd, brutaal, speels en dramatisch. De Oostenrijkse choreograaf Ian Kaler presenteert met het Zweedse Cullberg Ballet On the Cusp. Op indringende, speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde  muziek van Jam Rostron/Planningtorock verbeelden de dansers hoe je als individu en als groep door diverse levensstadia gaat.

De Zwitserse Alexandra Bachzetsis is kunstenaar en choreograaf. Haar voorstellingen, op de grens van performance en beeldende kunst, waren behalve in theaters en op festivals ook te zien in musea, zoals het Stedelijk, Tate Modern en MoMA. Op Julidans presenteert ze het speelse en ontregelende Private Song, waarin Griekse volkszang, waaruit veel hedendaagse muziek is voortgekomen, een grote rol speelt.

De Griek Christos Papadopoulos is een rijzende ster van de Europese danswereld. Het pulserende Ion, een stuk voor tien dansers, is een poëtische en hypnotiserend spel van aantrekken en afstoten, waarbij de groep langzaam transformeert in één levend organisme.

De Nederlands-Zweedse choreograaf en danser Jefta van Dinther is een vaste en populaire gast van het festival. Zijn nieuwe voorstelling The Quiet is een feministisch stuk over het overdragen van kennis, geïnspireerd door vijf vrouwen die een grote invloed hadden op zijn artistieke ontwikkeling.

De Libanees Omar Rajeh, de bekendste choreograaf uit de Arabische wereld, creëert met de voorstelling #minaret een krachtige aanklacht tegen oorlogsgeweld, met name over de vernietiging van de Syrische stad Aleppo, een eeuwenoud bolwerk van cultuur. Een politiek geladen stuk met live video, live muziek en een onheilspellende drone die boven de dansers zweeft.

Verstilling, druk, hoop en verlangen. 60 is een unieke samenwerking tussen choreograaf Amos Ben-Tal, zijn danserscollectief OFFprojects en ICK. Zij nemen het publiek mee in een meditatieve ervaring over de persoonlijke beleving en de sociale aspecten van tijd.

De Canadese kunstenares Dana Michel doorbreekt conventies met haar gedurfde choreografieën. In haar nieuwste creatie Cuttlas Spring laat ze zien hoe culturele onderdrukking en haar leven als performer, moeder en geliefde haar seksuele identiteit hebben gevormd.

In de voorstelling Hope Hunt and the Ascension into Lazarus laat de fascinerende choreograaf Oona Doherty de Ierse sociale klasses zien die haar hebben gevormd als performer. Een stoere voorstelling, waarin dreigende dans wordt gecombineerd met elegante, klassieke bewegingen.

Het festival wordt zondag 14 juli afgesloten met Session van twee dansgrootheden: de wereldberoemde Sidi Larbi Cherkaoui, die ook choreografieën voor Beyoncé maakte, onder meer voor de videoclip in het Louvre, en Colin Dunne, het boegbeeld van Riverdance. Een intense en humorvolle voorstelling met een wereldse mix van muziek en dansstijlen.

Julidans 2019 vindt plaats op diverse locaties, onder meer in Internationaal Theater Amsterdam, Theater Bellevue, Melkweg, Podium Mozaïek, het Vondelpark en Stedelijk Museum Amsterdam.

W: julidans.nl

0 replies on “Bijzondere, energieke en gedurfde voorstellingen op festival Julidans 2019”