Kust, stad & streek: verrassend Holland boven Amsterdam

Ons eigen land heeft zoveel moois om te ontdekken. Neem de tijd voor Noord-Holland en dan met name de regio boven het Noordzeekanaal, boven de denkbeeldige lijn Amsterdam – IJmuiden. Een oer-Hollands stukje Nederland met een rijk historisch aanbod dat met inspirerende verhalen de verbeelding blijft prikkelen. Langs de Noordzeekust, de IJsselmeerkust en in het weelderige groene tussenland is veel te zien en te beleven. Prachtige routes, bijzondere overnachtingen en culinair genieten van streekeigen producten. Holland boven Amsterdam brengt de parels en verborgen schatten onder de aandacht voor een dag, een short break of een lange vakantie.

Door de Schoorlse Duinen
Rondom Alkmaar kun je heerlijk fietsen door het veelzijdige landschap. Je rijdt door de Schoorlse Duinen en de oude binnenstad van Alkmaar. Ook kom je door mooie plaatsjes als Bergen aan Zee, Broek op Langedijk, Groet en Schoorl. Zie voor routes: fietsenbovenamsterdam.com
Verleng je fietsdag door een of meerdere overnachtingen en kies het fiets- of zomerarrangement bij blooming hotel op de grens van Schoorl en Bergen. Laat je vervolgens culinair in de watten leggen bij Restaurant Zandhoeve in het hotel of bij een van de vele goede restaurantjes in het dorp zelf.

Buitengewoon genieten
Drie prikkelende decors in Bergen en Bergen aan Zee staan voor een eerlijk en smakelijk avontuur. blooming bestaat uit een hotel, een restaurant, een landhuis en een strandpaviljoen (weer geopend in 2021). Het heeft zich in ruim 70 jaar ontwikkeld van de Volkshogeschool Bergen tot drie prachtige plekken om te eten, te slapen en te vieren. De geheimen van het bos en het comfort van de hotelkamers bieden de ultieme ontspanning.

De biologische Hoftuin
De biologische moestuin van Restaurant Zandhoeve is de rode draad door het menu en de belangrijkste bron van inspiratie. Wat ’s middags wordt geoogst, ligt ’s avonds op je bord. De Hoftuin biedt meer dan 50 soorten groenten, kruiden en fruit, die met aandacht en passie voor de keuken van het restaurant worden verbouwd.

Het ‘joie de vivre’ van Bergen
Bergen
is zo’n dorp dat je niet makkelijk in een hokje zet. Het heeft een voorname uitstraling met zijn grote huizen aan de bosrand, maar is ook wat hippie-achtig met zijn vele kleurrijke inwoners die op het terras zitten tot ’s avonds laat. Een dorp met een ‘joie de vivre’ waar Parijs nog een puntje aan kan zuigen.

Tussen kunst en kust
Wie het mystieke Bergen binnenrijdt, begrijpt meteen waarom dit van oorsprong een kunstenaarsdorp is. En dat op slechts drie kilometer afstand van de badplaats Bergen aan Zee, waar je heerlijk kunt uitrusten op het strand. Wie de Bergense kunst wil bewonderen, kan terecht bij Museum Kranenburgh. In de zomermaanden worden in deze kunstenaarskolonie de beroemde kunstmarkten rondom de Ruïnekerk gehouden. Hier vind je naast de kunstmarkt ook tal van boetiekjes, terrassen en gastvrije restaurants. In het Bergerbos zit het mooist gelegen filmhuis van het land: Cinebergen. Na de film fiets of wandel je zo de bossen of duinen in. In Bergen vindt ook de Kunst10Daagse plaats. Dit jaar niet, maar er is toch tien dagen kunst: een aantal kunstenaars en locatiehouders exposeert in de periode van 9 t/m 18 oktober onder eigen verantwoordelijkheid.

Beleef de Egmonden
Snuif de frisse zeelucht op en geniet van de mooie, natuurrijke omgeving van Egmond aan Zee. Het hele jaar door is dit pittoreske vissersdorp de ideale plek voor een ontspannen of actieve vakantie. Ga lekker naar het strand en de gezellige winkelstraat waar je de leukste winkeltjes vindt. Ben je toe aan een kopje koffie, een lekkere lunch of een heerlijk diner? Je hebt de keuze uit veel restaurants en strandpaviljoens met een prachtig uitzicht. De ligging aan de rand van het Noord-Hollands duinreservaat staat garant voor kilometerslang fiets- en wandelplezier.

Slapen met uitzicht
Bijzonder luxe overnachten met uitzicht op zee kan in een van de 14 gloednieuwe vakantieappartementen van Lido Egmond. Alle appartementen hebben een balkon aan de zeezijde. Voor een heerlijke lunch of diner hoef je alleen maar de trap of de lift te nemen: onder in hetzelfde gebouw bevindt zich restaurant Van Speijck.

Vrijheid blijheid
Genieten van een luxe verblijf in een leuke omgeving kan bij The Fallon Hotel Alkmaar. Het boutique hotel is gevestigd in een oude gevangenis, op nog geen 15 minuten lopen van het centrum boordevol winkels, restaurants en cafés. Na een drukke dag in Alkmaar en omgeving is het heerlijk relaxen in je hotelkamer die van alle gemakken is voorzien. Een leuk weetje; de naam is een knipoog naar de geschiedenis van het gebouw. Fallon klinkt namelijk hetzelfde als het Engelse woord ‘felon’ wat misdadiger betekent.

 Eten en drinken
Voor lunch en diner neem je plaats in Brasserie D’arret, waar je geniet van heerlijke gerechten, met passie bereid door de keukenbrigade. De bar is dagelijks geopend en is een heerlijke plek om tot rust te komen na een drukke dag.

Omgeving Alkmaar
Het centrum van Alkmaar is enorm sfeervol, met oude grachten, verborgen hofjes, diverse musea en natuurlijk de wereldberoemde kaasmarkt. Bovendien kan je heerlijk winkelen in de Oude Stad en andere kleinere winkelstraatjes. Zoek je rust, ruimte en natuur? Ontdek de dorpen en polders rondom de stad of pak de auto en rijd richting de stranden van Bergen (20 minuten) en Egmond aan Zee (15 minuten).

Fietsroute langs land, zee en musea
Wil je het gebied per fiets ontdekken? Volg dan de 51 kilometer lange route van het Fietsnetwerk. Je komt door Broek op Langedijk, Alkmaar, Bergen aan Zee en Camperduin. Onderweg kan je afstappen bij Museum BroekerVeiling en bij een van de musea in Alkmaar. Van Camperduin naar Bergen aan Zee fiets je door het prachtige duingebied.

Overnachten aan het strand
Ga vanuit Bergen aan Zee langs de kust naar het noorden en je komt bij Callantsoog. Hier vind je op slechts 10 minuten wandelen van het strand vakantiepark Duynpark Het Zwanenwater. Hier staat alles in het teken van puur genieten. Een verblijf in een van de sfeervolle lodges is hoe dan ook een originele belevenis. Het park ligt middenin Het Zwanenwater, een duingebied met unieke flora en fauna. Blikvangers zijn de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Zittend op de veranda heb je een prachtig uitzicht over dit natuurgebied.

Historisch Schagen
Met de auto ben je vanuit Callantsoog in een kwartier in het centrum van Schagen. Of pak de fiets en leg een mooie route af door de polder. In het historische stadje is het genieten van de smalle straatjes en levendigheid rondom de Markt. Hier vind je ook restaurant Stiel. Met dagverse producten van goede kwaliteit worden heerlijke en vooral eerlijke gerechten bereid. De kookstijl is internationaal en kent geen grenzen. De farmshop van het restaurant is het verzamelpunt van al het heerlijks wat de boerenstalletjes in de Noordkop te bieden hebben: lokaal geteelde of geproduceerde producten, patisserie, Italiaanse delicatessen, culinaire cadeaus, take-away maaltijden en maaltijdboxen.

Voor meer informatie: www.hollandbovenamsterdam.com/eten-drinken/strandpaviljoens

0 replies on “Kust, stad & streek: verrassend Holland boven Amsterdam”