Stil – het begin van de ‘stiltecollectie’ van de ketelfactory

In 2019 bestaat De Ketelfactory in Schiedam tien jaar. Een mooie gelegenheid om alle kunstenaars die hier eerder exposeerden bij elkaar te brengen in de tentoonstelling stil. Elke kunstenaar maakte een werk over stilte: het begin van de ‘stiltecollectie’ van De Ketelfactory. De ruim zestig beelden, teksten, films en objecten (niet groter dan 30 x 30 x 30 cm) worden op de benedenverdieping gepresenteerd. De opstelling verandert regelmatig, zodat er steeds een andere tentoonstelling is te zien. De kunstenaars maken duidelijk dat ‘stilte’ geen eenduidig begrip is. Het gaat in de tentoonstelling niet alleen over de afwezigheid van geluid, maar bijvoorbeeld ook over ruimte, leegte en tijd. Die onderwerpen komen ook aan bod tijdens het distillatieweekend op 11 en 12 mei.

Stiltemuseum

De ‘stiltecollectie’ heeft een voorloper. Zo’n dertig jaar geleden reisde er een geheimzinnig Stiltemuseum door ons land. Conservator en kunstenaar Rob Vrakking vroeg honderd (inter-)nationale kunstenaars een werk over stilte naar hem toe te sturen. In 2018 deed Kester Freriks, schrijver van het boek Stilte, ruimte, duisternis, een oproep om het Stiltemuseum terug te halen naar Nederland en de collectie hier te tonen. De Ketelfactory nam de uitnodiging aan. De gehele collectie is op de bovenverdieping te zien.

Distillatie stil

De distillatie stil is een weekend met lezingen, muziek en performances over stilte. Op twee locaties in Schiedam wacht u een gevarieerd programma waarin kunstenaars, musici, schrijvers en performers de stilte op onverwachte manieren benaderen. Bij de distillatie verschijnt ook de publicatie over de tentoonstelling.

De Ketelfactory

In haar tienjarige bestaan heeft projectruimte De Ketelfactory een opmerkelijke status verworven. Het is een plaats waar de kunst op een ongewone manier aandacht krijgt. Het kunstenaarschap, de ontmoeting en de verdieping staan centraal. De Ketelfactory is mogelijk gemaakt door een mecenaat van Nolet Distillery en staat onder leiding van Winnie Teschmacher.

Tentoonstelling: t/m 14 juli

Distillatieweekend: 11 en 12 mei

Reserveren is verplicht via info@deketelfactory.nl

De Ketelfactory
Hoofdstraat 44
3114 GG Schiedam
T: 010 473 81 23 |
W: deketelfactory.nl
Openingstijden: vr t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak