Ontmoet oude meesters en nieuwe helden in Museumkwartier Den Haag

Met veel historie en de mooiste musea en theaters biedt Den Haag een schat aan geschiedenis en indrukwekkende kunst. Het Binnenhof, de Ridderzaal en Paleis Noordeinde behoren tot de herkenbaarste plaatsen van ons land. Hier klopt het politieke hart van Nederland. En met het Vredespaleis als icoon is Den Haag dé stad van vrede en recht; je kunt er de koning zomaar op straat tegenkomen.

Het centrum van dit alles heet het Museumkwartier, een gebied dat ruwweg rond de historische Hofvijver, de mondaine Denneweg en het majestueuze Lange Voorhout ligt. Hier stralen oude meesters naast nieuwe helden in vermaarde musea. Er zijn festivals, galeries en sprankelende voorstellingen. Hier vind je terrassen en restaurants met een wereldkeuken van formaat. En wie wil, kan er zeven dagen per week ‘shoppen op stand’.

Van klassiek tot modern

Met het Mauritshuis, Museum Escher in het Paleis en het Haags Historisch Museum bezit het Museumkwartier vele eeuwen kunst. Het Mauritshuis telt een wereldberoemde collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw met als hoogtepunt Vermeers ‘Meisje met de parel’. Even verderop, op de kop van het Lange Voorhout, staat een klein 18e-eeuws paleis dat tegenwoordig gewijd is aan het werk van M.C. Escher, de graficus die een meester was in het tekenen van even ingenieuze als onechte situaties. Den Haag is ook al eeuwenlang het middelpunt van de vaderlandse geschiedenis. Voor wie hier meer over wil weten is het Haags Historisch Museum een schatkamer vol stadsgezichten, portretten, poppenhuizen en Oranjalia. Het verhaal van de stad en zijn inwoners komt hier echt tot leven.

Spraakmakende voorstellingen en festivals

Beroemde gezelschappen speelden en dansten in Den Haag al eeuwenlang de sterren van de hemel. De Koninklijke Schouwburg is één van de toonaangevende schouwburgen van Nederland met het Nationale Theater als vast huisgezelschap. Dit voormalige paleis van prinses Carolina van Oranje-Nassau is ook het podium voor nationale en internationale muziek- en kindervoorstellingen. Een superambiance om te genieten van een mooie avond theater! Dit najaar staat de Ridderzaal vijftien avonden lang letterlijk in de spotlights. Tijdens de fascinerende videoprojectie ‘Old masters, New heroes’ op het Binnenhof maakt de toeschouwer een visuele tijdreis langs de hoekstenen en mijlpalen van onze democratie. Vanaf 14 december 2018 staat het Lange Voorhout weer in het teken van lichtjes, glühwein en Christmas carols tijdens The Royal Christmas Fair.

Cabaretwalhallah Theater Diligentia aan het Lange Voorhout is hét Haagse podium voor cabaret, stand-up comedy en kleinkunst. Alle bekende Nederlandse en Vlaamse cabaretiers hebben hier wel eens opgetreden: van Youp van ‘t Hek, Theo Maassen, Paul van Vliet, Sjaak Bral, Jörgen Raymann, Dolf Jansen en Javier Guzman tot de Ashton Brothers. Het door Paul van Vliet opgerichte Theater PePijn aan de Nieuwe Schoolstraat is de huiskamer voor alle cabaretiers, een begrip binnen de Nederlandse theaterwereld. PePijn is sindsdien hét podium voor aankomend cabaret-, stand-up- en kleinkunsttalent. Tal van bekende kleinkunstenaars startten hier hun carrière en keerden er later terug voor try-outs.

Dagje Museumkwartier

In het Museumkwartier is vier seizoenen lang van alles te doen. Natuurlijk zijn er tal van boeiende tentoonstellingen, maar de Haagse binnenstad is ook uitermate geschikt voor een middagje shoppen of een stadswandeling. De winkels in het autoluwe centrum zijn zeven dagen per week geopend. Bekende warenhuizen bevinden zich op loopafstand van de hippe modeboetieks en conceptstores in het Hofkwartier. Op de antiek- en boekenmarkt, die ’s zomers op het Lange Voorhout en ’s winters op het Plein staat, kunnen liefhebbers van antiek en curiosa hun hart ophalen. Op de gezellige terrasjes rondom de markt kun je de rondsnuffelende mensen bekijken. In culinair Den Haag smelten trendy en authentiek samen in een grote diversiteit aan wereldkeukens. Je kunt ook heerlijk borrelen in een van de beschutte binnentuinen, al varend genieten van culinaire hoogstandjes of heerlijkheden proeven bij de hippe restaurants aan de Denneweg of op het Plein.

Den Haag in de Gouden Eeuw

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt is gestorven en daarom staan Rembrandt en de Gouden Eeuw een jaar lang centraal in Nederland. Op cultureel gebied was de Gouden Eeuw voor de stad een periode van grote rijkdom, getuige de vele beroemde werken van Hollandse Meesters. Als een van de belangrijkste tentoonstellingen in het kader van deze herdenking toont het Mauritshuis een verzameling wereldberoemde schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder alle zestien Rembrandts die het museum rijk is. Dit zijn wereldberoemde werken zoals ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’, ‘Saul en David’, ‘Lofzang van Simeon’ en drie magistrale zelfportretten.

Leerling van Rembrandt

In de herfst van het Rembrandtjaar wordt in het Mauritshuis een tentoonstelling ingericht met werk van een van de talentvolste leerlingen van Rembrandt: Nicolaes Maes. Deze leerling begon zijn carrière met het schilderen van Bijbelse verhalen, waarin de invloed van zijn leermeester duidelijk terugkwam. In de daaropvolgende jaren schilderde hij intieme huiselijke taferelen, die meestal gericht waren op vrouwen die zich bezighielden met huishoudelijke taken. Vanaf 1660 ontwikkelde Maes een elegante stijl van portretten, die populair was bij zijn klanten in Dordrecht en Amsterdam. Met meer dan 30 schilderijen is dit de eerste grote internationale tentoonstelling over deze kunstenaar.

Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord

In 2019 is het precies 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof werd onthoofd. Nog steeds geldt hij als een van de grootste staatsmannen uit onze geschiedenis. Hij was de bouwer en stichter van de Nederlandse staat. Ondanks die reputatie werd nooit eerder een tentoonstelling aan hem gewijd. Het Haags Historisch Museum laat in de tentoonstelling ‘Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord’ zien voor welke persoonlijke uitdagingen en dilemma’s deze historische staatsman zich geplaatst zag.

Gouden Eeuw in Den Haag

Den Haag was in de Gouden Eeuw hét centrum van de macht en het politieke middelpunt van ons land. Hier woonden de Oranjes, die als stadhouders een machtspositie genoten. Rond het Binnenhof, het oudste regeringscentrum ter wereld, verrezen indrukwekkende stadspaleizen voor diplomaten en rijke burgers. Hun aanwezigheid stimuleerde de productie van luxe goederen en ambitieuze architectuurprojecten. In de tentoonstelling ‘De Gouden Eeuw in Den Haag’ zoomt het Haags Historisch Museum in op de maatschappij in deze periode en onderzoekt de verschillen tussen beeldvorming en realiteit.

Vier seizoenen lang aantrekkelijk

Den Haag is een compacte, wereldse stad met koninklijke allure en een gezellige sfeer. Het strand ligt op slechts een kwartiertje afstand van het historische centrum en is ruim elf kilometer lang.

Kijk voor meer info en leuke tips op denhaag.com/museumkwartier

0 replies on “Ontmoet oude meesters en nieuwe helden in Museumkwartier Den Haag”