De vrouwen van Carel Willink in Museum MORE

Kasteel Ruurlo is het monumentale thuis van de grootste collectie werken van schilder Carel Willink (1900-1983). Hier is te zien hoe Willink zich ontwikkelde van jonge, experimenterende kunstenaar tot de meester van precisie en technische perfectie. Parallel hieraan is ook prachtig zien hoe de schilder keek naar vrouwen.

Carel Willinks privéleven was nooit helemaal onbekend terrein voor de liefhebbers van zijn kunst. Veel van zijn vrouwenfiguren werden geïnspireerd door opeenvolgende geliefden. Dat was vanaf 1925 kortstondig de onderwijzeres Mies van der Meulen, die werd opgevolgd door de intelligente en charmante Wilma Jeuken. Willink was erg op haar gesteld en deelde met haar tot haar overlijden in 1960 dertig jaar van zijn leven.

Wilma’s veel jongere opvolgster Mathilde de Doelder, was van een heel ander kaliber en trok door haar uiterlijk veel bekijks in het Amsterdamse stadsleven van eind jaren ’60, begin jaren ’70. Het Fenomeen of De Muze, zoals ze genoemd werd, viel op door haar extravagante stijl. In 1971 ontdekte Mathilde de modeontwerpster Fong-Leng, die in dat jaar een boetiek opende in de Amsterdamse PC Hooftstraat. Studio Fong-Leng werd een trekker voor de jetset. Binnen vijf jaar kocht Mathilde 37 creaties van Fong-Leng van tussen de tien- en dertigduizend gulden. In deze dure gewaden met daarbij een opvallende haardracht en uitzinnige make-up, werd ze de modekoningin van Amsterdam.

Mode- en glamourfotograaf Paul Huf legde de kunstwerken van Fong-Leng vast, vaak met Mathilde als model. Huf fotografeerde zijn modellen bij voorkeur tegen een lichte achtergrond, zodat alle aandacht uit ging naar model en kleiding. In 1975 regisseerde Huf bovendien een documentaire over Carel Willink Carel Willink: Een Fantastisch realist. Er werd beweerd dat Willink Mathilde zelf opmaakte. Zeker is, dat de excentrieke vader-dochterrelatie veel aandacht kreeg, onder andere in de roddelbladen. In 1977 scheidden ze en in datzelfde jaar overleed Mathilde onder onopgehelderde omstandigheden.

Sylvia Quiël, de vierde en laatste vrouw van Willink en bovendien zelf kunstenares, heeft in de jaren voor zijn overlijden nog model gestaan voor enkele levensgrote naakten. Op haar beurt legde zij ook de oude Willink vast in verschillende schilderijen en enkele bronzen bustes: één daarvan is in Kasteel Ruurlo te zien.

Museum MORE
Kasteel Ruurlo Vordenseweg 2
7261 LZ Ruurlo
W: museummore-kasteelruurlo.nl