Bon Voyage! Groeten uit The Golden Age of Travel

In de werkelijk sprookjesachtige setting van Kasteel de Haar – het grootste en tevens meest luxueuze kasteel van Nederland – nemen Baron Etienne van Zuylen en Barones Hélène de Rothschild ons de komende maanden mee naar een glorieus tijdperk, waarin reizen een absolute luxe was.

Een tijdperk waarin auto’s, spoorwegen en grote ‘streamers’ als de Titanic hun intrede deden, maakte het reizen voor the happy few zo veel makkelijker en sneller. Voor wie even de adellijke levensstijl wil proeven of een intieme inkijk wil krijgen in het reisverleden van de baron en barones, is er nu de tentoonstelling Bon Voyage! Groeten uit The Golden Age of Travel, tot en met september in Kasteel de Haar. De extravagante Etienne en Hélène gingen overigens niet op vakantie. De baron en barones reisden. Ze verbleven op hun eigen buitenverblijven in Nice of Haarzuilens, ontspanden zich in mondaine badplaatsen en kuuroorden en meerdere malen per jaar nam het echtpaar de trein of auto naar aantrekkelijke steden in Europa. Waar ze ook heen gingen, op iedere reis waren ze voorzien van alle luxe en comfort die ze thuis ook kenden. Traveling light was dit echtpaar volslagen onbekend. De tentoonstelling laat zien hoe Etienne en Hélène hun bestemmingen kozen, waar ze logeerden in de opkomende Grand Hotels, welke vreemdsoortige souvenirs ze naar huis verscheepten en bij welke maharadja ze neerstreken voor een privébezoek.

Dat comfort zeer belangrijk was, is te zien aan de ‘necessaires de voyage’ die altijd meegingen. Deze reisnecessaires zijn kostbare en verfijnde ‘reiskistjes’, gevuld met uiteenlopende gebruiksvoorwerpen: van knopenhaak tot kurkentrekker, van kledingborstel tot sigarettenpijpje. In deze expositie is een zevental 19e- en 20e-eeuwse reisnecessaires te zien, in bruikleen van het Rijksmuseum, uit de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap. Een van de bijzondere ‘reiskistjes’ dat te zien is, is van onze eigen Koningin Emma (1858-1934), die tevens te gast is geweest op De Haar. Ook wordt er uit privébezit een prachtig necessaire van Louis Vuitton getoond, die als maker van reisbenodigdheden een onmiskenbare schakel is in The Golden Age of Travel. Foto’s met Keizer Wilhelm, overgekomen buffels en papega uit Ceylon, een 18e-eeuwse uiterst zeldzame Japanse draagkoets; alles werd vastgelegd door de familie. Dankzij de vele foto’s krijg je een inkijk in het reizende leven van de familie, maar zie je ook de thuiskomst in beeld. Tijdens de tentoonstelling kun je ansichtkaarten en brieven zien waarin de familie elkaar ‘de groeten doet’. Met anekdotes, gekke verhalen, huishoudelijke mededelingen en vooral al hun bijzondere reiservaringen.

Maar ook buiten de exposities valt er hier genoeg te zien. Geniet van het prachtige park, de tuinen, het Koetshuis of het Tuynhuis, de hertenweide en de bijzondere architectuur van de hand van niemand minder dan meesterarchitect Pierre Cuypers. Dat zit zo: in 1890 erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar het zwaar vervallen domein. Hij besluit tot herbouw van dit familiekasteel, als eerbetoon aan zijn roemrijke voorvaderen. Samen met zijn echtgenote, de puissant rijke barones Hélène de Rothschild, neemt hij de meesterarchitect in de arm, die dan al beroemd is met het Rijksmuseum en het centraal station in Amsterdam op zijn naam. Cuypers maakt van De Haar een waar gesamtkunstwerk, met behoud van oorspronkelijke indelingen. Achter elke deur, elk detail, elke bloem uit de kleurrijke tuinen schuilt wel een verhaal. Over andere tijden, andere culturen, andere figuren. Want ook de internationale jetset uit de vorige eeuw liet zich – door de zoon van Etienne en Hélène, Baron Thierry en diens echtgenote Gabriëlle – graag uitnodigen op De Haar. Van Coco Chanel en Maria Callas en van Brigitte Bardot tot Roger Moore, zij lieten allen hun sporen na in de luxueuze kamers van de meest weelderige plek die Utrecht rijk is. Kasteel De Haar is overigens niet langer in het bezit van de familie Van Zuylen van Nijevelt. De nakomelingen verblijven nog steeds drie keer per jaar in het sierlijke Châtelet, het poortkasteel, dat ontworpen is door Jos Cuypers, de compagnon en zoon van Pierre.

Bon Voyage! Groeten uit The Golden Age of Travel
t/m 29 september 2019
Prijzen & online tickets*
€ 17,00 voor volwassenen
€ 11,00 voor kinderen 4 t/m 12 jaar.
Gratis voor kinderen < 4 jaar en bezoekers met een Museumkaart

*Inclusief kasteelen parkentree.

W: kasteeldehaar.nl 

0 replies on “Bon Voyage! Groeten uit The Golden Age of Travel”