Expositie Strings Attached

Strings Attached met werk van de (internationaal)bekende smeden/draadkunstenaars Karin Kortenhorst en Maja Houtman is vanaf 11 december 2021 tot 30 april 2021  in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Zuid-Holland.

Maja Houtman en Karin Kortenhorst vormen een bijzonder expositie-duo. Wat hen verbindt? Draad. En daarin zit ook gelijk de tegenstelling: Maja verwerkt meters fijn draad in draagbare objecten, terwijl Karin juist de ruimte opzoekt en grote sculpturale objecten maakt. Door beide smeden in een ruimte samen te brengen ontstaat een interessant spanningsveld, dat de bezoeker zal verrassen en doen verwonderen.Maja Houtman en Karin Kortenhorst zijn beide opgeleid aan de Vakschool in Schoonhoven tot goudsmid. Daarna ging ieder een eigen richting op, het klassieke sieraad achter zich latend. Karin ging naar de Kunstacademie en verdiepte zich in 3-D vormgeving. Maja behaalde ook het diploma zilversmeden en specialiseerde zich later in filigrain.

Maja en Karin. Foto Stephan Tellier

Maja Houtman

Maja Houtman (1963) raakte gefascineerd door een zelf ontwikkelde filigrain- of draadtechniek. De luchtige, maar verrassend stevige wikkels vormen colliers, armbanden, broches en ringen of op zichzelf staande objecten. Maja blijft leren, experimenteren en combineren. Soms met edelstenen, soms met meters ketting, die weer worden verknipt en verwerkt. Maar ook in grotere schalen of kunstobjecten past zij haar opgedane kennis en nieuwe ideeën toe. Haar werk wint internationale prijzen, zoals de prestigieuze Saul Bell Award en de Chinese HRD Award. Waar de mythologische Arachne meesteres was in het spinnen en weven gaat Maja nog een stap verder.

Karin Kortenhorst

Karin Kortenhorst (1961) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ze de richting 3-D DESIGN afrondde met sieraden als hoofdonderwerp. Van het maken van sieraden ontwikkelde ze zich naar het realiseren van monumentale, ruimtelijke sculpturen. Ze walst, hamert en wikkelt in haar atelier aluminium, koper en ijzerdraad. Dit materiaal draait, buigt, hamert en haakt ze op zo’n manier dat er grote transparante volumes ontstaan. Door de lucht te omkaderen wordt ruimte zichtbaar. Deze ruimte krijgt betekenis: het kan een opening zijn, een pauze of plek om in te vertoeven. Haar werk is tentoongesteld in en aangekocht door galerieën en musea in binnen- en buitenland. De expositie Strings Attached brengt deze twee bijzondere ‘draadkunstenaars’ bij elkaar in samenspraak en tegenstelling. Karin en Maja maken speciaal voor de expositie nieuwe objecten en laten de zachte kant zien van hard materiaal.

Entreeprijs en openingstijden

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00 uur. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang, net als studenten van Vakschool Schoonhoven. De reguliere entreeprijs is € 9,50, kinderen t/m 17 jaar zijn gratis.

De huidige exposities in Zilvermuseum Schoonhoven zijn: 

Dubbelop – Edelsmeden Jan Matthesius en Pauline Barendse t/m 28-11-2021

Ground Hope – Zilverkunst Jan van Nouhuys t/m 09 -01-2022

Er is vanaf 2 november ook nog een bijzondere pop-up expositie over de restauratie van het Piece de Milieu, een bijzonder tafelstuk uit de Zilver Top 100 van de fabriek Van Kempen.

Meer info klik hier.

0 replies on “Expositie Strings Attached”