Expositie: Iris Schomaker – ‘Come to the Edge’

Reflex Gallery in Amsterdam presenteert van 25 februari tot en met 26 april de eerste Benelux expositie van kunstschilder Iris Schomaker. De Duitse kunstenaar geniet internationale bekendheid met haar expressieve, grote aquarellen en olieverf werken op papier. In de schilderijen spelen abstracte figuren de hoofdrol. Voor de expositie wordt een boek uitgegeven met een essay van gevierd kunstcriticus Michael Wilson.

[Untitled 2017, watercolour and paint on paper 228 x 158cm]
Tijdens de expositie ‘Come to the Edge’ is alleen nieuw werk te zien; variërend in grootte van 240×160 cm tot 40×30 cm. Elk schilderij is een pakkende close-up van één figuur; liggend, lezend, rustend, zittend, niets vermoedend van een kijker. De leegte en anonimiteit van het beeld nodigen de kijker uit voor een eigen inbreng. Daarnaast hebben de meer dan levensgrote werken een enorme aantrekkingskracht. Het is een meeslepende en contemplatieve ervaring om in een ruimte omringd te zijn door deze figuren.

De figuren in Schomaker’s nieuwe werken zijn niet langer alleen, maar worden vaak vergezeld van een symbolisch dier, bijvoorbeeld een vos. Zij zijn meer een idee, sfeer, dan een echt dier om een vreemde en inspirerende energie toe te voegen. In gedempte zwart- en grijstinten, met alleen een sluiter van olie in vervaagd aquamarijn of geel, is het kleurpalet van Schomaker onmiskenbaar monochroom. Enkele nieuwe werken zijn echter ook voorzien van krachtige accenten in cadmiumrood of kanariegeel.

De personages zijn absoluut geen portretten. Voor de verschillende poses die ze schildert, verzamelt Schomaker beelden van onbekende mensen; foto’s en schetsen uit magazines die ze gebruikt voor tekeningen en verwerkt in haar schilderijen. De spanning tussen het tweedimensionale papier en de drie dimensies van haar figuren is inventief tot stand gekomen. Daarbij heeft Schomaker zich met name laten inspireren door klassieke Japanse en Chinese prenten en schilderijen en actuele grafische technieken.

Iris Schomaker (Stade, 1973) woont en werkt in Berlijn. Haar werk is te zien geweest op exposities in Amerika, Denemarken, Duitsland, Italië, Japan, Polen en Spanje. Daarnaast is het opgenomen in talrijke collecties van private en publieke verzamelaars.

 

 

Reflex Gallery
Weteringschans 79
Amsterdam
reflexamsterdam.com