Expositie: Emilie Hudig

In 2017 nam Emilie Hudig deel aan een artist   in residency programma aan het Chinese European Art Center in Xiamen. Geïnspireerd door een lange traditie van reisverslagen en dagboeken, realiseerde Hudig een ‘denkbeeldig reisverhaal’, een ontdekking van de realiteit door middel van intuïtie en creativiteit.

Gedurende haar verblijf in Xiamen, werd Hudig vooral geïnspireerd door het literaire genre van het “denkbeeldige reisverhaal” waarvan Robinson Crusoe van Daniël Defoe misschien wel het meest beroemd is. Als een fotograaf met zowel documentair als poëtisch werk raakte Hudig geïnspireerd door Defoe omdat hij “waarheid op fictie liet lijken en fictie op waarheid”. Doormiddel van de wazigheid in haar foto’s en de dubbele belichtingen, creëert Hudig een afstand tussen de gefotografeerde ‘werkelijkheid’ en de perceptie hiervan door haar publiek. Net zoals Defoe, vervagen bij Hudig de grenzen tussen realiteit (waarheid) en haar interpretatie hiervan (fictie), waardoor deze uitwisselbaar worden.
Itinerario is afgeleid van het Latijnse itinerarius, wat staat voor een serie punten op een traject, het heeft geen minimale of maximale tijdsduur en omvat plaatsen, haltes en ongelukjes of toevalligheden langs de route. Hudig is vooral geïnteresseerd in deze “ongelukjes”.

Met haar analoge middenformaat camera is Hudigop zoek naar het perfecte ongeluk, de perfecte onvolmaaktheid in een beeld. In Hudig’s foto’s zijn imperfecties zowel magisch als mysterieus. Voor Hudig zijn de “ongelukjes” langs de route een metafoor voor het leven.

Emilie Hudig (1973) werd geboren in Nederland maar groeide op in een internationale gemeenschap in Brussel, België. Ook nu is ze nog altijd erg internationaal georiënteerd. In haar werk houdt ze zich bezig met sociale kwesties welke ze op een gelaagde manier benaderd. Ze concentreert zich hierbij op de intensiteit en de relativiteit in deze kwestie welke tot expressie komen in de variatie binnen haar werk in een brede professionele context.

Hudig studeerde Culturele Antropologie en Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en Documentaire en Portretfotografie aan de Fotoacademie in Amsterdam. Na haar afstuderen werd ze geselecteerd voor Reflexions Masterclass waarmee ze verschillende artist residencies deed op diverse plekken in Europa.

In 2009 won haar boek Controle/In Control, over haar behandeling tegen Hodgkin, de prestigieuzeZilveren Camera Fotoverhaal van het jaar. Het project werd ook geëxposeerd in FOAM3h. In 2012 werd haar project over de Nederlandse adel Without Title geëxposeerd in Museum van Loon, Amsterdam.

Galerie Caroline O’Breen
Sint Nicolaasstraat 50
1012 NK Amsterdam
The Netherlands

Open vanaf 30 augustus.
Openingstijden: Woe – zat, 12.oo – 17.oo uur.