Expo: Krin Rinsema

De tentoonstelling Teer en teder bij Galerie de Vis in Harlingen neemt bezoekers mee op reis. Ruimte is een centraal gegeven in Krin Rinsema’s werk. Ze schetst plekken, maar alleen in grote lijnen. En de mensen die ze aanreikt, lijken zelf ver weg te zijn met hun gedachten. Veel is er niet meer, of nooit geweest. Er is meer niet dan wel. De kijker die zich in al die ruimte naar poëtische verten laat meevoeren kan er van alles in kwijt: van gevoelens van ooit tot herinneringen aan toen.

Kleur was lang niet of nauwelijks in het werk van Krin Rinsema te vinden, en een afbakening van alle eindeloosheid evenmin. Maar de laatste jaren breken vooral in haar schilderijen zachte tinten door, en krijgt het omliggende landschap steeds meer kleur en vorm: het strand, de zee, de weidsheid. Maar ruimte blijft er onverminderd, voor flarden van vroeger, voor gevoelens van een kind, voor bijna vergeten sentimenten, voor de hang naar het onbekende. 

Over Krin Rinsema

Krin Rinsema weet aansprekende, tedere beelden te scheppen. Ze tovert op grote en kleine formaten ‘brozen en breekbaren’ tevoorschijn, die zeggingskracht hebben en compassie opwekken. Dat lukte haar met bijvoorbeeld de etsnaald – toch bepaald geen fijnzinnig instrument – zó goed, dat ze met haar grafiek meerdere prijzen won. Enkele jaren geleden sleepte ze met een record aantal stemmen de publieksprijs in de wacht bij de verkiezing van de landelijke BAS Grafiekprijs. 

De expositie ‘Teer en teder’ is in Harlingen te zien van 12 december t/m 27 februari 2021. In dezelfde periode wordt ook werk van de kunstenaar geëxposeerd in museum Belvédère in Heerenveen. Galerie de Vis is geopend op zaterdag van 11.00-16.00 uur en op afspraak. 

0 replies on “Expo: Krin Rinsema”