Expo: FORM in het Cuypershuis

Alom bekend is de impact van modeontwerper Raf Simons op de internationale modewereld, maar dat hij als productdesigner afstudeerde in Genk is wellicht minder bekend. Of het fietsroutenetwerk, een schijnbaar eenvoudig systeem van knooppunten, ontworpen door mijningenieur Hugo Bollen. De link tussen deze Belgisch Limburgse ontwerpers en hun (inter)nationale invloed wordt fascinerend als het is samengevat in een expositie.

[Fotograaf Kristof Vranken]

 Tussen 25 maart en 28 oktober 2018 zijn er in het Cuypershuis in Roermond ontwerpers uit de Belgische regio van wereldfaam te ontdekken. Het museum presenteert namelijk met de expositie FORM en het boek “We are wanderful” een bijzondere staalkaart van Belgisch Limburgs design van de afgelopen 25 jaar. De publicatie en expositie kwamen tot stand door een samenwerking tussen C-mine designcentrum in Genk en Cultuurplatform Design in Hasselt.

Tien ontwerpers samengevat in beeld en verhaal

De tentoonstelling mikt niet alleen op de designspecialist, maar ook op de toevallige voorbijgangers die op een laagdrempelige manier in aanraking kunnen komen met lokaal en internationaal design. Er zijn verhalen te vinden bij bijvoorbeeld porselein van Piet Stockmans of een stoel uit de Gypsy Things-collectie van Bram Boo, maar ook bij voorwerpen waar men niet direct aan denkt bij design. Zoals het fietsroutenetwerk, het ingenieuze product van Hugo Bollen. Hij kreeg hiervoor in 2013 een Nederlandse onderscheiding voor functioneel design.

De rode draad van de expositie vormt het boek “We are wanderful” waarin de auteurs gebruik maken van de tien principes van ‘goed design’ van de Duitse industriële ontwerper Dieter Rams.

De expositie FORM presenteert aan de hand van tien concrete designobjecten die een belangrijk aandeel hebben in het ontwerp van de afgelopen 25 jaar. De objecten zijn afkomstig van Ivo Nysten, Hugo Bollen, Raf Simons, Bram Boo en Wim Segers, Ick Reuvis, Casimir, Peter Donders, Michaël Verheyden, Arnoud Raskin en Piet Stockmans. In het Cuypershuis wordt uitleg gegeven over het ontwerpproces en foto’s getoond van de geboortelocaties van de exposerende ontwerpers. Tevens ligt het boek “We are wanderful” open op het juiste hoofdstuk, zodat iedereen die wil zich kan verdiepen in de interviews en portretten.

Boek “We are wanderful”

In de museumwinkel is het boek “We are wanderful” te koop (€ 49,99) uitgebracht door uitgeverij Lannoo. De merendeel Engelstalige publicatie telt 400 pagina’s en is een uniek naslagwerk over (inter)nationaal design, met natuurlijk Belgisch Limburgs design in het bijzonder.

 

Expositie FORM in het Cuypershuis

25 jaar Belgisch Limburgs design samengevat in een expositie en boek

Van 25 maart tot en met 28 oktober 2018

 

Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359 102, www.cuypershuis.nl