Expo: Emma, moeder van de moderne monarchie

Van 15 september t/m 29 oktober presenteren Escher in Het Paleis en het Nationaal Archief ‘Emma, moeder van de moderne monarchie‘ in de balzaal van het winterpaleis van koningin Emma.

[Bijschrift: Koningin Emma met kroonprinses Wilhelmina, 3 juni 1885. Fotograaf: J.M. Rousel]

Nationaal Archief, fotocollectie Rijksvoorlichtingsdienst/Koninklijk Huis

Elk najaar sluit Escher in Het Paleis aan bij de festiviteiten rond Prinsjesdag. Dit jaar is het thema van het Prinsjesfestival: Tijd om elkaar te vinden. Escher in het Paleis en het Nationaal Archief zagen hierin een goede aanleiding om koningin-moeder Emma eens extra voor het voetlicht te brengen.
De presentatie is te zien in de mooiste zaal van Emma’s winterpaleis: de balzaal. Daar zullen onder andere de originele Troonrede uit 1891 en een aantal bijzondere memorabilia aan de bezoeken van Emma aan de provincies te zien zijn waaronder een zilveren engel uit de collectie van het Koninklijk Huis.

 

Koningin Emma:

Wanneer koning Willem III in 1890 na een ziekbed overlijdt is zijn opvolgster Wilhelmina nog minderjarig. Emma van Waldeck-Pyrmont valt daarom in als regentes totdat haar dochter oud genoeg is. Emma is wellicht niet de bekendste Oranje, maar ze heeft bijzonder veel betekend voor het voortbestaan van de monarchie. En dat terwijl zij haar regentschap (1890-1898) begon met een achterstand; ze was jong, ze kwam niet uit Nederland (ze was van origine Duits) én ze was vrouw.

In een tijd waarin er nog geen kiesrecht was voor vrouwen in Nederland, was Emma het eerste vrouwelijke staatshoofd op de Nederlandse troon. In een tijd van toenemend nationalisme en polarisatie, juist toen, wist ze het Nederlandse volk te verbinden en het koningshuis positief onder de aandacht te brengen.

Emma was niet alleen plichtsgetrouw, intelligent, doortastend en onpartijdig; ze was ook zichtbaarder dan haar voorgangers. Met een uitgekiende publiciteitscampagne wist ze de koninklijke familie positief onder de aandacht te brengen en reisde met haar dochter door het hele land. Zo stoomde ze niet alleen de jonge Wilhelmina klaar voor haar toekomstig koningschap, ze stoomde het land klaar voor haar dochter. Emma was de moeder van de moderne monarchie.

15 september t/m 29 oktober

Lange Voorhout 74,  2514 EH Den Haag

di t/m zo 11.00 – 17.00 uur

www.escherinhetpaleis.nl

www.prinsjesfestival.nl