Eerste namen Festival Explore the North 2017 bekend

MEW (DK) * Chassol (FR) * Martin Kohlstedt (DE) * Baloji (BE/CG) * Ghayath Almadhoun (SE/SY/PS) * Jambinai (KOR) * Mammal Hands (UK) * Hassan Blasim (IQ/FI) * DAAU (BE) * Armando & Oleg Lysenko (NL/UA) * Charlotte van den Broeck (BE) * Winterdagen * Nyk de Vries * Meindert Talma en dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin.

Op 24 en 25 november zijn zij te zien en te beluisteren op verschillende locaties in de prachtige binnenstad van Leeuwarden. In de komende weken en maanden worden nog veel meer artiesten en speciale projecten aangekondigd. Vroege vogel tickets voor het festival zijn vanaf dinsdag 27 juni te koop via: explore-the-north.nl.

Over Explore the North
Het festival Explore the North gebruikt de binnenstad van Leeuwarden als podium voor schrijvers, muzikanten, dansers en acteurs uit alle windstreken. Bezoekers dwalen tijdens dit winterse weekend door een spinnenweb van steegjes en literatuur, van kerkjes en muziek. Ze ontdekken hoe de Noorderlijke stad zich toont aan dromers en denkers.

Veelzijdig festival

De multi-getalenteerde Franse pianist, filmmuziek-componist en audiovisuele experimentalist Chassol begon te spelen op zijn vierde en is daar gelukkig nooit mee gestopt. Dit wonderkind werkte al samen met Sebastien Tellier en Phoenix en werd al uitgenodigd door Frank Ocean om samen te werken op zijn laatste album. De heldere pianoklanken in de stukken van Martin Kohlstedt gaan gepaard met experimentele, vervormde klanken, synths en hier en daar een verdwaalde, unieke beat. Het Zuid Koreaanse Jambinai sleept bezoekers mee in hypnotiserende noisy postrock nummers. De combinatie van gitaren en drums met traditionele Koreaanse instrumenten geeft deze band een uniek geluid. De Belgisch-Congolese rapper Baloji combineert zijn roots door Afrikaanse, traditionele Afro-Amerikaanse muziek binnen de wereld van sampling en elektronische muziek te verkennen. Ghayath Almadhoun schrijft gedichten in het Arabisch, die inmiddels in een reeks talen zijn uitgebracht. Het Belgische DAAU presenteert in samenwerking met producer Rudy Trouvé een bloemlezing van hun vijfentwintigjarige bestaan: hun eigen nummers zijn door Trouvé omgesmeed tot nieuw werk. Het Engelse drietal Mammal Hands heeft met hun hypnotiserende mix van jazz, folk en electronica al een grote aanhang opgebouwd. Dan Charlotte van den Broeck: de jonge Belgische dichter die veel lof ontving voor haar eerste twee bundels. Ze weet de emotie van haar stukken met humor, directheid en enorme toewijding op het publiek over te brengen. Met de zevende plaat Visuals op zak, laat het Deense trio Mew zien dat ze zich al twintig jaar lang onophoudelijk ontwikkelen. De combinatie van dreampop, progrock en post-rock zorgt voor een eigenzinnige stijl van een band die niet te lang vasthoudt aan hun gebaande koers, maar voor het onbekende kiest. Uit Rotterdam komt Winterdagen hun melancholieke, neo-klassieke pianomuziek spelen. Met een cross-over van literatuur en muziek maken Armando en Oleg Lysenko een unieke voorstelling. Armando, één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse kunstenaars, woont in Berlijn, maar is een enkele keer per jaar live in Nederland te aanschouwen. Hassan Blasim gaat het wrede sprookje van de werkelijkheid te lijf met wapens die er een overtuigend effect op hebben: verbeeldingskracht en taalgevoel. Zijn verhalen zijn fantastisch, in elke betekenis van het woord. Nyk de Vries is dit jaar terug en presenteert ‘Koortslip’: tien korte verhalen voorzien van filmische soundtracks die hij tijdens zijn show uit zijn sampler tovert. Tot slot kan onze nieuwe dichter des Vaderlands uiteraard niet ontbreken op het literatuurprogramma: Ester Naomi Perquin.

Open Call voor Friese makers in de popcultuur

Explore the North ondersteunt talent. Productiehuis voor popcultuur De Popfabryk en Explore the North roepen voor de tweede keer Friese makers in de popcultuur op om hun ideeën en projectplannen in te dienen voor 1 oktober 2017 via info@popfabryk.nl. Uit de ingediende ideeën en plannen worden maximaal acht concepten geselecteerd.