Dronken Deliriumdagen

Op donderdag 3 december gaat in Utrecht de anti-kerstvoorstelling Dronken Deliriumdagen van Compagnie Red Yellow & Blue in première.

De tekst voor deze cross-over tussen een even pijnlijk als hilarisch familiedrama en een smeuïge sitcom werd geschreven door Daan Windhorst, bekend van o.a. de televisieseries Harkum en Missie Aarde, de regie is in handen van Daan van Bendegem en op het toneel staan actrices Luca Bryssinck, Sharlee Daantje, Annica Muller en Henke Tuinstra. Dronken Deliriumdagen is Festen meets Gilmore Girls. Bliksemsnel, brandend actueel en met een plottwist die aankomst als een christmascracker.

De voorstelling is van 2 t/m 27 december te zien in Het Huis Utrecht (geprogrammeerd door Theater Kikker), Corrosia Almere, Zaal 3 van Het Nationale Theater Den Haag, Ins Blau Leiden, Verkadefabriek in Den Bosch en Podium Hoge Woerd Utrecht.

De première is op donderdag 3 december in Het Huis Utrecht, geprogrammeerd door Theater Kikker. Voor meer informatie en kaarten klik hier.

Het verhaal

Het is kerstmis 2020. Eva en haar vriendin Laura geven een etentje voor Eva’s zusjes Loes en Anouk. Gezellig. Alhoewel, de afgelopen jaren eindigde het bijna altijd in ruzie, of op z’n minst gedoe. Stom is dat, dat al je voornemens om dit jaar wat beter op je woorden te letten, oude frustraties thuis te laten en na het tweede glaasje glühwein vriendelijk te bedanken en een Spa’tje te nemen, als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. En je, zodra je weer met je zussen bent, toch weer verandert in die puber van 13, inclusief giftige rolpatronen en onderhuids oud zeer. Maar na wat er dit jaar gebeurd is met Maarten moeten ze wel, vinden ze. Bovendien: het is kerst. 

Over de voorstelling

Dronken Deliriumdagen (die in de volksmond ook wel Kerstmis worden genoemd) is een hedendaagse variant op het keukentafeldrama zoals we dat kennen uit bijvoorbeeld het gelauwerde Festen van Thomas Vinterberg of het epos August: Osage County van Tracy Letts. De enige ingrediënten die je daarvoor nodig hebt zijn een familie, een eettafel en de overtuiging dat je bij je familie alles moet kunnen zeggen en je lekker op en top jezelf kan zijn. En eigenlijk kan het hele feest (der herkenning) meteen beginnen. Want ondanks dat je met je familie onder elkaar bent en je aan een half woord genoeg hebt, worden er ook wel een paar ingeslikt of verdwijnen er hele zinsneden onder het tafelkleed. 

En wie dat lachwekkend treffend op kan schrijven is Daan Windhorst, co-schrijver van o.a. televisieseries als Harkum en Missie Aarde. Hij laat Dronken Deliriumdagen afspelen in hier en nu, in het 2020 dat beheerst werd door de coronacrisis, Black Lives Matter en andere trending topics die een hashtag verdienden. Dat hij de koning is van schrijven van theater op de actualiteit bewees hij al eerder bij De orde van de dag waarbij hij samen met een genootschap van schrijvers, muzikanten en acteurs het meest pregnante nieuws van dat moment in een paar uur tijd omvormde tot razend actueel theater. Zo wordt Dronken Deliriumdagen een pakkende cross-over tussen een even pijnlijk als hilarisch familiedrama dat wegkijkt als een sitcom en een oudejaarsconference on speed. Dolkomisch, pijnlijk herkenbaar, bliksemsnel, brandend actueel en met een plottwist die aankomst als een christmascracker. Een vakkundig geconstrueerd familiedrama, vol herkenbare dialogen en doorspekt van verwijzingen naar het hier en nu. Een lekker avondje theater, waarbij het zeker ongemakkelijk mag worden.

0 replies on “Dronken Deliriumdagen”