Documentaire Instant Dreams over Polaroids in de bioscopen

Cinema Delicatessen brengt Instant Dreams – een filmische reis van Willem Baptist langs de fascinatie en liefde voor Polaroids – op 14 december uit in de bioscopen. 
Instant Dreams is een documentaire van Willem Baptist (Wild zwijn, Ik ben echt niet bang!) over de fascinatie en liefde voor Polaroids. Wanneer Polaroid in 2008 het einde van de instant filmaankondigt, wordt de laatste nog werkende fabriek door een aantal liefhebbers opgekocht. Eén van hen is de gepensioneerde scheikundige Stephen Herchen die eerder samenwerkte met de uitvinder van Polaroid en probeert het geheim van de verloren chemische formule te ontrafelen.
In de op momenten overweldigende filmische reis voert Baptist de kijker langs een aantal eigenzinnige personen die op een bijzondere manier met elkaar verbonden zijn: de Duitse kunstenares Stefanie Schneider, die in de Californische woestijn een van haar laatste fotosessies heeft op originele Polaroids; de New York Magazine-redacteur Christopher Bonanos, die een boek schreef over de geschiedenis van Polaroid en probeert met de instant camera de relatie met zijn zoontje te verbeteren; en een Japans meisje dat in Tokio voor het eerst de magie van Polaroid ontdekt. Ieder probeert op zijn of haar manier de instant dream in leven te houden.
Langzaam beginnen we ook zelf de magie van Polaroids te voelen. Net zoals de direct-klaar-foto’s zijn we chemische verbindingen vol onvoorspelbare scheikundige reacties. Uiteindelijk zijn de Polaroids in Instant Dreams een metafoor voor ons verlangen de werkelijkheid te vangen.
INSTANT DREAMS (NL, 91 min.)
RegieWillem Baptistcamera: Gregor Meerman NSC, geluid: David Spaans, montage: Albert Markus jr., muziek: Marc Lizier, geluidsnabewerking: Ranko Paukovic, Albert Markus jr., kleurcorrectie & postproductie: Barend Onneweer – Raamw3rk, data handler: Watse Eisma – The Fixer, uitvoerend producenten: Lotte Gerding, Zoë de Wilde, productiecoördinator NTR: Astrid Prickaerts, eindredacteuren NTR: Oscar van der Kroon, Marloes Blokker, producent: Pieter van Huijstee, Pieter van Huystee Film.
Cinema Delicatessen websiteFacebookTwitter