De Pont opent met Hans Broek

De Pont museum in Tilburg opent aanstaande donderdag 19 november opnieuw de deuren met de tentoonstelling The Things I Used to Do van de Nederlandse kunstenaar Hans Broek, wiens Amerikaanse landschapsschilderijen zich vanaf midden jaren negentig in de collectie van het museum bevinden.

De tentoonstelling is de afgelopen twee weken ingericht en is nu voor het eerst voor het publiek toegankelijk. Broek heeft met zijn indrukwekkende serie een verrassend nieuw hoofdstuk aan zijn oeuvre toegevoegd: in negen, veelal monumentale doeken toont hij landschappen en bouwwerken die de stille getuigen zijn van de trans-Atlantische slavenhandel waarbij Nederland in vroeger eeuwen betrokken was. Een geschiedenis die nog steeds impact heeft op onze samenleving.

Amerika

Broek woonde ruim twintig jaar in Amerika. Daar ervoer hij de kloof tussen de witte en de Afro-Amerikaanse bevolking van dichtbij. De wetenschap dat ooit een familielid indirect betrokken was bij de slavenhandel vormde voor hem een persoonlijke aanleiding voor deze serie.

Nederlandse slavernijverleden

Broek baseerde zijn serie over het Nederlandse slavernijverleden op persoonlijk onderzoek ter plekke. Hij reisde onder meer naar Ghana, Senegal, Suriname en Curaçao en bezocht er locaties die in de zeventiende eeuw een belangrijke rol speelden in de trans-Atlantische slavenhandel.

Op zijn grote schilderijen getuigen gouverneurshuizen, forten, kerkers en celdeuren van een pijnlijke episode uit onze geschiedenis. Hij documenteert die plekken ogenschijnlijk zonder commentaar. Tegelijkertijd speelt Broek met schilderkunstige middelen om de kijker zowel te verleiden als te verwarren. Hij grijpt terug op de expressionistische stijl uit zijn vroege werk, gebruikt formaat om de toeschouwer te confronteren en werkt veel in zwart-wit als symbolische verwijzing naar ongelijkheid.

Audiotour

Bij de tentoonstelling verschijnt een audiotour door Richard Kofi, kunstenaar, curator en podcaster. Kofi ontving deze week een eervolle vermelding vanwege zijn activiteiten op het gebied van diversiteit en inclusie. 

Hans Broek – The Things I Used To Do
19 nov – 18 april 2021

Openingstijden De Pont museum:
dinsdag tm zondag: 11.00 – 17.00
www.depont.nl   |   info@depont.nl