De nieuwe Flemish Masters Museum Tour

Het “Stay At Home Museum” was een wereldwijd succes. Meer dan 2,5 miljoen kijkers uit bijna 100 landen waren de eregast op virtuele rondleidingen langs de werken van Vlaamse Meesters zoals Rubens, Bruegel en van Eyck. De reeks scoorde offline en online persaandacht in liefst 50 landen, en werd door de BBC zelfs beoordeeld als “best lockdown entertainment”. De nieuwe “Flemish Masters Museum Tour” gaat verder op hetzelfde élan.

De online rondleidingen in de “Flemish Masters Museum Tour” zijn korte, op zichzelf staande documentaires. Maar ze zijn ook geschikt – zodra de coronacrisis dit opnieuw toelaat – als voorbereiding, begeleiding of aanvulling van een echt museumbezoek. Vandaar de ondertitel bij de reeks: your personal preview for the real thing.

De volgende musea openen hun deuren voor de virtuele bezoeker:

Donderdag 12 november: Museum Mayer Van Den Bergh in Antwerpen

De museumdirecteur vertelt het ongelooflijke verhaal achter het absolute topstuk “De Dulle Griet” van Bruegel, dat het museum indertijd aankocht voor omgerekend 12 euro.

Donderdag 19 november: de Sint-Pieterskerk in Leuven

Centraal staat hier “Het Laatste Avondmaal” van Dirk Bouts, dat op verschillende vlakken grenzen verlegde in de schilderkunst. Sommige kunsthistorici bestempelen Bouts als de eerste echte landschapsschilder.

Donderdag 26 november: het Sint-Janshospitaal in Brugge

Via een rondleiding door de expo “Hans Memling en de hedendaagse kunst” ontdekt de digitale kunstliefhebber dat Memling niet alleen invloed uitoefende op de schilders Dürer en Rafaël, maar ook op hedendaagse kunstenaars als Joseph Kosuth, Kehinde Wiley en Aydin Aghdashloo.

Donderdag 3 december: het KBR museum in Brussel

Volgens sommige kunstexperts maakten de Vlaamse Primitieven hun mooiste werk niet op schilderij, maar in de miniaturen van handschriften. Deze aflevering brengt de mooiste exemplaren voor het voetlicht van de “Bourgondische Librije”, de bibliotheek van de Bourgondische hertogen.

Zelfde tijd, zelfde plaats

Elke aflevering zal op hetzelfde tijdstip op dezelfde plaats gepubliceerd worden: om 19 uur op de Flemish Masters Facebook pagina, het Visit Flanders YouTube kanaal en de Flemish Masters website. En elke aflevering kan nadien herbekeken worden.

De nieuwe “Flemish Masters Museum Tour” is een initiatief van Toerisme Vlaanderen, de Vlaamse musea en de Vlaamse cultuurtelevisiezender Canvas, in samenwerking met FARO, het Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed.

0 replies on “De nieuwe Flemish Masters Museum Tour”