De Doelen viert tienjarig jubileum Red Sofa

Al tien jaar lang presenteert de Doelen met succes in de Red Sofa-concerten nieuwe muziek op een andere manier. Een dergelijk jubileum verdient een passend feestje. Naast een uitgebreide nieuwe serie Red Sofa concerten presenteert de Doelen dit seizoen In Huize Harden, een serie rondom multi-talent Pete Harden van Ensemble Klang. Van 28 september 2017 tot en met 22 april 2018 brengt hij als curator-in-residence een speciaal programma.

[Fotocredit: Henry Faber]

De Doelen kiest voor een nieuwe muzikale weg met niet een composer of ensemble maar een curator-in-residence. Wie kan dat beter zijn dan Pete Harden, componist, gitarist, bassist en artistiek leider van Ensemble Klang? Pete Harden bedacht speciaal voor de Doelen allerlei programma’s, treedt zelf op en brengt eigen werk in première. Zijn Red Sofa-serie gaat vooral over het samenbrengen van een ware ‘community’ van gelijkgestemde musici, makers en bezoekers. Hij werkt hierin samen met onder meer het DoelenEnsemble, Pianoduo X88, Dublin Guitar Quartet en Codarts Dans.

Tien jaar Red Sofa

Het eerste Red Sofa-concert vond plaats op 22 september 2007. Vol vertrouwen koos de Doelen tien jaar geleden voor een andere manier om concerten met nieuwe muziek te presenteren. Het succes van de Red Sofa-concerten overtrof alle verwachtingen. Het is gelukt om ook voor onbekende, vaak verse noten, een groot publiek te interesseren. Gratis toegankelijke inleidingen en nabesprekingen op de Red Sofa worden enthousiast bezocht: uitstekende musici, bevlogen componisten én nieuwsgierig publiek brengen wij zo met elkaar in contact. Dankzij de Red Sofa Bankpas vormen de trouwe bezoekers inmiddels de grootste community voor nieuwe muziek in Nederland! Verderop in het seizoen wordt tien jaar Red Sofa uitgebreid gevierd met festival Spring Loaded, een meerdaags festival waar ook Pete Harden aan meewerkt.

Over Pete Harden

De Britse componist Pete Harden kwam ooit naar Nederland om te studeren, bleef hier hangen en was als gitarist een van de oprichters van Ensemble Klang, waarvan hij tevens artistiek leider is. Pete Harden componeerde werken voor onder meer de Radio Kamer Filharmonie, Slagwerk Den Haag, Trio Scordatura, het Orgelpark (Amsterdam), trompettist Marco Blaauw en pianist Marcel Worms. Meer op www.peteharden.com