Dansende koeien & lichaamloze stemmen in het Kunstfort

Ook dit najaar biedt Kunstfort bij Vijfhuizen een gevarieerd en ambitieus programma aan, waarin opkomende en gerenommeerde internationale kunstenaars de complexe dimensies van onze door technologie vormgegeven samenleving verkennen. De historische betonstructuren van het fort en de landelijke omgeving zijn een imposant decor waarvoor deze artistieke statements de ruimte krijgen om toeschouwers van ver en dichtbij te engageren.

Op 20 september gaat het herfstprogramma van Kunstfort bij Vijfhuizen officieel van start met een performance van Eoghan Ryan (IE). In Truly Rural staat het platteland centraal: gemeengoed dat door de mens onderworpen wordt aan de tegenstrijdige krachten van verafgoding enerzijds, en exploitatie anderzijds. Vijf dansers voeren de opzwepende performance uit op het schiereiland van Kunstfort bij Vijfhuizen – op het gras rondom de fortgracht en het fortgebouw, met op de achtergrond het indrukwekkende inundatiegebied. Het meesterschap dat het Nederlands watervernuft uitoefent over het platte, kale landschap verraadt de gecompliceerde en vaak onevenwichtige aard van de relatie tussen mens en natuur.

De veelzijdige en ambivalente rol van technologie komt tot uiting in de twee nieuwe solotentoonstellingen door Ann Lislegaard (NO/DK) en Sophie Lee (GB). Beide shows openen op zondag 27 september en lopen door t/m 13 december. Zowel lokaal publiek als bezoekende dagjesmensen krijgen de kans om de diverse en genuanceerde verkenningen rond technologie en science fiction te ontdekken, bijvoorbeeld als portaal tussen lichamelijke expressie en verzinnelijking, of als middel voor het vervagen van grenzen tussen diverse soorten organismes. Gemene deler dit seizoen is het een stem en aanwezigheid geven aan vergeten feministische en niet-menselijke herkomsten.

Met dit veelzijdige en internationale programma, waarover hieronder meer te lezen, rondt Kunstfort bij Vijfhuizen een complex en desoriënterend jaar af, waarin de wereld is geconfronteerd met verandering, paranoia en een verontrustende intensivering van reeds bestaande structuren van ongelijkheid en onrechtvaardigheid. In dit kantelmoment is het van waarde om kritisch na te blijven denken en vragen te stellen bij bestaande en ontoereikende systemen. Sinds eind 2019 is het programma toegespitst op de thematiek Betovering, Helen en Vruchtbaarheid. Kunstfort bij Vijfhuizen blijft dan ook met hernieuwde kracht doorwerken aan de missie om kunstenaars en bezoekers een platform te geven om alternatieve realiteiten te verbeelden. Het Kunstfort heet iedereen welkom die behoefte heeft aan contemplatie, samenzijn en experiment …en een beetje science fiction.

Eoghan Ryan – Truly Rural, Outdoor Performance

Datum: 20 september, 2020 om 15:00 uur

Locatie: Forteiland

0 replies on “Dansende koeien & lichaamloze stemmen in het Kunstfort”