Geschiedenis in het echt

Bezoek het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland en beleef geschiedenis in het echt! Met middeleeuwse routes, een rondleiding door de Gouden Eeuw, een sfeervol slotplein met gezellig terras bij de Taveerne, prachtige historische tuinen, vestingwallen met picknicktafels en uitzicht over de Vecht en het IJmeer. Ook is er een valkenier aanwezig met echte roofvogels. Kortom: een unieke en historische plek voor een heerlijk dagje uit en zeker niet onbelangrijk: leuk voor alle leeftijden!

Bezoek ook vanaf 21 april t/m 31 oktober 2018 de tentoonstelling ‘Gewapend met schoonheid, vrouwen en macht sinds de Middeleeuwen’. Waar mannen van oudsher worden geassocieerd met zichtbare machtsmiddelen als dodelijke wapens, glimmende harnassen en imposante kastelen, vertelt deze tentoonstelling  het verhaal van de vaak onzichtbare macht van de vrouw. Wat zijn dan vrouwelijke wapens? Met thema’s als diplomatie, sociale netwerken, het huwelijk, de vrouw als moeder, vrouwelijke schoonheid, mode en sierraden wordt het publiek aan het denken gezet over de middelen die vrouwen konden en kunnen gebruiken om hun invloed te laten gelden.

Bekende vrouwen uit de Hollandse geschiedenis zoals Jacoba van Beieren, Maria Tesselschade, Belle van Zuylen en Aletta Jacobs worden aan de hand van historische objecten tot leven gewekt. Omdat het huidige publiek deze vrouwen vooral kent door geromantiseerde verhalen van hun leven is er in de tentoonstelling ook plaats voor literatuur, film en kunst. De mythe versus de werkelijkheid.

De gekozen vrouwelijke iconen zijn voor velen een inspiratiebron geweest, een rolmodel. Het Muiderslot heeft drie hedendaagse Nederlandse kunstenaressen gevraagd hun visie op macht en vrouwen te geven. Zij maken speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk, waarin zij spelen met het historische verhaal over ‘sterke’ vrouwen, maar waar zij vooral interpretatie geven van het thema vrouw en macht vandaag. Het publiek wordt uitgenodigd een eigen visie op de rol van de vrouw sinds de Middeleeuwen te bedenken!

Meer informatie:
www.muiderslot.nl