Wie was Faas Wilkes?

Faas Wilkes was bijna veertig jaar lang topscorer aller tijden van Oranje. Hij was een idool van Johan Cruijff. Al ver voor de sterren van nu speelde hij als eerste Nederlandse profvoetballer voor volle stadions in Milaan en Valencia. Hij zette de voetbalwereld in Nederland op zijn kop én transformeerde hem. Toch kent bijna niemand Faas meer.

Nino Wilkes is zijn kleinzoon en heeft nu de leeftijd waarop zijn opa glorieerde. Reden om op zoek te gaan naar de man van wie hij nog niet zoveel wist. Op zijn tocht kwam hij diverse generaties profvoetballers tegen, waaronder Donny van de Beek, Dennis Bergkamp en Jan Mulder. Samen met vele anderen legden zij de puzzel: wie was die meesterlijke, unieke voetballer Wie was opa Faas?

Dit levert een meeslepend boek op dat een prachtig eerbetoon is aan een van de grootste voetballers die Nederland ooit gekend heeft. Het omslag van het boek is een schildering van de hand van street art-collectief Kamp Seedorf. Het boek is opgedragen aan Mona Wilkes.

‘Toen ik mijn oma vroeg of ze haar levensverhaal met opa met mij zou willen delen had ik nooit verwacht dat dit haar laatste cadeau aan mij zou zijn. Haar overlijden was snel en onverwachts. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe dankbaar ik haar ben,’ aldus Nino Wilkes.

Met medewerking van Mona en Michael Wilkes, Jan D Swart, Jan Mulder, Sjaak Swart, Bennie Muller, Piet van der Kuil, Koos Postema, Rob Jacobs, Hedwiges Maduro, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Rachel Hazes, Bram Bos, Danny Cruijff, Rossana Kluivert, Theo van Toledo, Joop Zijlaard.