Festival Designkwartier Den Haag brengt ode aan Mondriaan

Van 19 t/m 21 mei staat Den Haag in het teken van vernieuwend Nederlands design tijdens de vierde editie van Festival Designkwartier. In het kader van themajaar Mondriaan tot Dutch Design presenteert het festival ‘In Stijl’, een dynamische tentoonstelling die toont hoe diep Mondriaans nalatenschap is doorgedrongen tot in het DNA van hedendaagse ontwerpen.

In 2017 is het precies honderd jaar geleden dat kunststroming De Stijl werd opgericht. Nederland viert dit met tal van inspirerende activiteiten en exposities. Ook Designkwartier feest mee. Samen met curatoren Woes van Haaften en Roosje van Donselaar vroeg het festival Lex Pott, Bastiaan de Nennie, Sander Wassink, Stefan Peters en NOMAN Studio om een eigentijdse laag toe te voegen aan de kunst en het gedachtegoed van de Hollandse meester. Net als de leden van De Stijl destijds deden, volgen deze makers van nu de ideologie en beeldtaal van Mondriaan.

De Stijl 2017
Woes van Haaften: ‘Een herhaling van zetten is niet interessant. De verschillende makers zijn dan ook niet geselecteerd vanuit een stilistische overeenkomst met De Stijl, maar meer vanuit hun mentaliteit. Zo deelt Lex Pott met Mondriaan de kunst om met minder méér te vertellen en is Bastiaan De Nennie – net als de leden van De Stijl – op zoek naar een nieuwe esthetiek en vorm en taal. Maar dan met tools van nu: hij vangt vormen uit de analoge wereld met een scanner, creëert daarmee digitaal een nieuw beeld en werkt dat vervolgens tot leven met een 3D printer.’ Bekijk de werken van 19 mei tot en met 28 mei in Quartair, dé plek voor productie, presentatie en artistiek debat in Den Haag. Quartair is gevestigd op de Toussaintkade 55.

Pop-uprestaurant Mondriaan’s Maal
Na een inspirerende festivaldag aanschuiven bij een viergangendiner in de stijl van Mondriaan? Dat kan. Spoon of Art organiseert tijdens Designkwartier twee stijlvolle pop-updiners op 19 en 20 mei waarbij ze zich culinair en visueel laten inspireren door de uitgangspunten van De Stijl en door Mondriaans bijzondere eetgewoontes. De diners worden gehouden in het stijlvolle Toussainthuis, Toussaintkade 21a. Reserveren is noodzakelijk, via pop-up-restaurant-in-de-stijl.eventbrite.nl

Festival Designkwartier Den Haag 2017
Pop-up stores, specials in bestaande winkels, presentaties, workshops en exposities. Met ruim 50 locaties en ruim 100 ontwerpers dompelt Festival Designkwartier bezoekers onder in de wonderlijke wereld van Dutch Design. Het festival brengt een scherpe selectie van nieuw design, rechtstreeks uit het atelier van de ontwerper. Met het sfeervolle Zeeheldenkwartier als festivalhart, breidt de festivalroute dit jaar uit met vijf niet te missen nieuwe locaties in het centrum van Den Haag. Laat je verbazen, inspireren en af en toe op een ander been zetten.