Art on Display 1949-69 Nu open voor publiek

Museumbezoekers zijn vaak geneigd om de aandacht op het kunstwerk te richten, onbewust van het feit dat de ontmoeting met het kunstwerk is geënsceneerd door een ontwerper. Art on Display 1949-69 zoomt juist in op het tentoonstellingsontwerp en maakt aan de hand van zes iconische, naoorlogse voorbeelden expliciet hoe de relatie tussen kunst en toeschouwer wordt vormgegeven.

Door middel van 1:1 reconstructies zijn de architectonische benaderingen van architecten Carlo Scarpa, Franco Albini en Franca Helg, Lina Bo Bardi, Aldo van Eyck en Alison en Peter Smithson opnieuw ruimtelijk te ervaren.

De tentoonstelling Art on Display 1949-69 is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon, Het Nieuwe Instituut en het Jaap Bakema Study Centre. De tientallen schilderijen en beeldhouwwerken die in de reconstructies worden getoond, afkomstig uit collecties van het Calouste Gulbenkian Museum, waren niet eerder in Nederland te zien. Anders dan gebruikelijk voor een reizende tentoonstelling, heeft het project zowel in Lissabon als in Rotterdam een geheel eigen gedaante gekregen; in Rotterdam vormgegeven door architect Jo Taillieu. Goda Budvytyte is verantwoordelijk voor de grafische vormgeving.

Penelope Curtis, voormalig directeur van Tate Britain en huidig directeur van het Gulbenkian Museum in Lissabon en Dirk van den Heuvel, hoofd van het Jaap Bakema Study Center bij Het Nieuwe Instituut stelden de tentoonstelling samen.

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25 Rotterdam

Di – Zo 11.00–17.00
Do 11.00–21.00

0 replies on “Art on Display 1949-69 Nu open voor publiek”