Art in times of surreal distance

In deze tijd van geloof, hoop en liefde, om met Ilja Leonard Pfeijffer te spreken, staat het instagram account van Museum Boijmans Van Beuningen in het teken van een hedendaags experiment, een tekenestafette geïnspireerd op het Cadavre Exquis/Exquisite Corpse, een favoriet spel van kunstenaars als André Breton, Paul Eluard en Frida Kahlo.

De Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit geeft woensdag 25 maart het startschot met een beeld, samengesteld uit drie werken uit de collectie van het museum. Iedere volgende maker neemt twee elementen over uit de laatste tekening en voegt er een nieuw element aan toe. Deelnemers kunnen direct een nieuw werk inzenden, hoe sneller, des te meer nieuwe gedaantes een podiumplek krijgen. Een sequentie van Exquisite Corpses op het Boijmans instagram account met meer dan 44 duizend volgers.

Museum Boijmans Van Beuningen speelt in op onze huidige realiteit. Doe met ons mee op gepaste afstand, surreëel en veilig. Om zoveel mogelijk tekenaars een kans te geven een beeld te creëren en te tonen, kan iedereen zijn of haar nieuwe werk insturen voor de Boijmans Stories.

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam toonde tot de coronamaatregelen van kracht werden zijn collectie in schoolklassen, bij buurmusea en in musea het buitenland. Nu de collectie langere tijd niet te zien is experimenteren we online hoe de collectie zichtbaar kan blijven. De Boijmans collectie bestaat uit meer dan 151.000 objecten. Ruim 42.000 daarvan zijn online te zien.

0 replies on “Art in times of surreal distance”