Nieuwe productie van Salomé bij de nationale opera

Gepubliceerd in Villa d’Arte 2, 2017

De Nationale Opera brengt voor de derde maal in haar bestaan een nieuwe productie van Richard Strauss’ opera Salomé op de planken van het Muziektheater. Na eerdere producties onder regie van Harry Kupfer (1987) en Peter Konwitschny (2009) is het op 9 juni 2017 aan regisseur Ivo van Hove om het hoofd van Jochanaan aan het publiek te serveren. Het verhaal is wellicht overbekend, maar toch: prinses Salomé is verliefd of betoverd door de profeet Jochanaan, die liever sterft dan voor haar verleidingskunsten te bezwijken. Daardoor raakt ze gefixeerd op de lippen van deze zonderlinge verschijning. Koning Herodes heeft een sluimerend zwak voor zijn dochter Salomé en als deze weigert voor hem te dansen belooft hij haar alles wat haar hartje begeert, in ruil voor een dansje. Salomé accepteert, danst de beroemde zevensluierdans en eist vervolgens het hoofd van Jochanaan op een zilveren schaal. Als dit tot ontsteltenis van allen op het banket wordt opgediend, kust ze het in een van de spannendste slotscènes uit de operageschiedenis. Een scène die op de valreep van 1905 op slag het hele muzikale speelveld veranderde. Strauss stelde het libretto zelf samen uit een Duitse vertaling van Oscar Wildes gelijknamige Franse stuk. Het baarde opzien en maakte furore als schandaalstuk dat aanvankelijk in tal van plaatsen verboden werd. Vandaag de dag is het decadente stuk in zijn Klimtiaanse klankpracht echter een van de populairste opera’s uit het repertoire.

Koninklijk randje

Als Salomé maakt de dramatische sopraan Malin Byström haar Nationale Opera-debuut. Evgeny Nikitin is haar Jochanaan, Lance Ryan (eerder bij bij DNO in Turandot) is Herodes, oudgediende DNO-ster Doris Soffel is Herodias. De orkestbezetting is met het Koninklijk Concertgebouworkest onder Daniele Gatti van het allerhoogste niveau.

Ivo van Hove

Van Hove regisseerde eerder bij De Nationale Opera De Zaak Makropulos, Iolanta en Der Schatzgräber. Hij heeft een brede oriëntatie, want naast buitenlandse producties als Der Ring des Nibelungen tekende hij in New York ook voor de musical Lazarus van David Bowie. De Saloméproductie is een samenwerking met het Holland Festival.

Richard Strauss: Salomé 42895
De Nationale Opera
Amstel 3, Amsterdam
Speelplan & info: www.operaballet.nl