Amsterdam Sinfonietta brengt de clip Misirlou uit

Vrijdag 29 januari lanceert Amsterdam Sinfonietta de muziekvideo Misirlou, gemaakt door Maarten Corbijn en Georgios Rietveld. Het is de eerste in een reeks video’s waarin het strijkersrepertoire en arrangementen voor strijkorkest op nieuwe manieren in beeld wordt gebracht. Misirlou wordt ook als track uitgebracht en is te beluisteren op vrijwel alle streamingplatforms waaronder Spotify.

Misirlou is een eeuwenoude traditional die zijn oorsprong al had in het Ottomaanse Rijk en door de eeuwen heen talloze keren werd bewerkt. De rockversie van Dick Dale uit de jaren zestig van de vorige eeuw, die Tarantino in zijn film Pulp Fiction gebruikte, gaf de melodie ongekende populariteit. Amsterdam Sinfonietta brengt Misirlou in een spectaculair arrangement voor strijkers.

Amsterdam Sinfonietta heeft in deze eerste video de stad Amsterdam een belangrijke rol toebedeeld. Door de samenwerking met Eye Filmmuseum konden de filmmakers putten uit het rijke archief van het museum. In de video komen vooroorlogse stadsbeelden uit de jaren twintig voorbij.

Nieuw genre muziekvideo’s voor orkesten

Met muziekvideo’s klassieke muziek aantrekkelijker maken voor het scherm en zo een veel groter publiek bereiken vormt een belangrijke drijfveer. De samenwerking met filmmakers stelt het orkest in staat om over de grenzen van de strijkersmuziek te kijken en nieuwe kunstwerken te realiseren. Het medium biedt oneindige mogelijkheden om klassieke muziek in beeld te brengen, anders dan de veelal statische concertregistraties.

‘Ik ben erg trots op het nieuwe genre orkestvideo’s dat we aan het ontwikkelen zijn. Deze tijd, waarin we minder op het podium staan, biedt extra mogelijkheden om dit te onderzoeken,’ zegt Candida Thompson, artistiek leider van het ensemble. ‘De samenwerking met filmmakers stond al lang op onze wensenlijst.’ 

Met diverse filmmakers heeft het ensemble de afgelopen periode een aantal korte en langere video’s geproduceerd, waaronder Arvo Pärts Tabula Rasa, met violiste Simone Lamsma, en Colin Jacobsens Atashgah. Amsterdam Sinfonietta streeft ernaar elk jaar twee muziekvideo’s uit te brengen, de eerstvolgende rond de zomer.

Bekijk Misirlou hier.

Credits

Amsterdam Sinfonietta

Candida Thompson, leiding en viool

Film (regie/productie): Rietveld & Corbijn

Geluid: Guido Tichelman

Filmbeelden Amsterdam: Eye Filmmuseum

Arrangement Misirlou: Quatuor Ébène

0 replies on “Amsterdam Sinfonietta brengt de clip Misirlou uit”