Ambacht in Beeld Film Festival 2019

Het programma van het Ambacht in Beeld Film Festival 2019 staat op de website en de ticketverkoop is gestart!

 Tijdens het filmfestival worden internationale documentaires over ambachtelijk meesterschap vertoond, dit jaar onder andere uit China, Brazilië, India, Frankrijk, Engeland, Ghana en Iran.

 Voor liefhebbers van architectuur en kunst is er veel moois te beleven.

Hildo Krop, beeld van een kunstenaar (Festivalpremière)

Biografisch portret van beeldhouwer en ontwerper Hildo Krop, exponent van de Amsterdamse School. In 1912 vestigde hij zich, na vele omzwervingen, in Amsterdam. In 1956 werd hij officieel benoemd als stadsbeeldhouwer. Tot aan zijn dood in 1970 creëerde hij meer dan 400 beeldhouwwerken voor de openbare ruimte in Amsterdam, op bruggen, pleinen en gebouwen. Door deze documentaire wordt dit oeuvre weer zichtbaar, ook voor de Amsterdammer die er onbewust al jaren mee bekend is.

Het Schip

Documentaire over het restauratieproces van dit icoon van de Amsterdamse School. Deze film is een ode aan de schoonheid. De architectuur van de fabriek waar de stenen worden gebakken, de pannen die één voor één worden gevormd, de machines, de detaillering van Het Schip, het is allemaal van een wonderlijke schoonheid en toont ons een wereld van oude ambachten en vakmanschap.

Le Trésor d’Angoulême (Nederlandse première), inclusief Q&A met regisseur Gilles Coudert
De trésor van de kathedraal van Angoulême, begonnen in 2008 en voltooid in 2016, is een monumentaal werk van de kunstenaar Jean-Michel Othoniel. In de film van Gilles Coudert en Damien Faure vertelt Jean-Michel Othoniel over zijn visie voor deze kathedraal. We volgen het maakproces van de kunstobjecten bij meester ambachtslieden in hun atelier, zoals de glasblazer, glas-in-lood specialist, borduurster en behangmaker.

Maar ook voor liefhebbers van mode en textiel is er veel moois:

Mad about Hats (Nederlandse première). Kleurrijke documentaire over de geschiedenis van de hoed, van de beverwedloop tot de catwalk van nu. Inclusief nagesprek met De Hoedenmaker.

Indigo – True Blue (Nederlandse première). Prachtige documentaire over het natuurlijke maakproces van indigo in India.

Kotpad Weaving (Nederlandse première) & Rediscovering Jajam (Wereldpremière. Twee Indiase documentaires over weven en textiel, verdwijnende kennis en de betekenis van het ambacht voor de lokale gemeenschap.

Klik hier voor het gehele programma.

​​

0 replies on “Ambacht in Beeld Film Festival 2019”