45 jaar Surinaamse Onafhankelijkheid

In Suriname

Op 24 en 25 november duikt Theater Rotterdam, ter ere van 45 jaar Surinaamse Onafhankelijkheid, de geschiedenis in met de leesvoorstelling In Suriname: een zoektocht naar Surinaamse schrijvers en andere helden. Omdat de twee reeds geprogrammeerde voorstellingen uitverkocht zijn én om stil te staan bij dit belangrijke moment, wordt er op woensdag 25 november (de Dag van de Surinaamse Onafhankelijkheid) om 20:30 uur een livestream beschikbaar gesteld. Ook is er die dag om 18:00 uur een extra voorstelling bij te wonen.

[Foto door René Castelijn]

In Suriname is gebaseerd op het boek Jaguarman van Raoul de Jong, dat vorige week is uitgebracht door Uitgeverij De Bezige Bij. Puttend uit bekende en onbekende boeken en verhalen neemt de leesvoorstelling In Suriname je mee langs vele stemmen, van Anton de Kom tot revolutionaire dichters. Samen met schrijfster Sanneke van Hassel bewerkte hij het boek tot de voorstelling.

Over Jaguarman

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Zijn krachten werden doorgegeven van vader op zoon. Raouls vader wil niets met deze krachten te maken hebben. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul zelf op onderzoek te gaan in Suriname.

De geschiedenis van Suriname blijkt vol met mensen die lijken op Raoul en zijn vader, die hun stem gebruikten om te vertellen hoe Raouls Surinaamse voorouders de slavernij trotseerden. Stemmen die tot nu toe vaak werden doodgezwegen en vergeten. Waarom was dat? En welke wijsheid ging zo verloren? In Jaguarman schrijft Raoul tien brieven aan zijn onbekende voorvader, waarin hij hem vertelt over wat hij door zijn zoektocht naar de jaguar heeft begrepen over de geschiedenis van Suriname en wat elk mens van die geschiedenis zou kunnen leren. 

De vrijwel geheel Surinaams-Nederlandse cast van In Suriname bestaat uit o.a. acteurs Pierre Bokma, Aisa Winter, Tjon Rockon en Romano Haynes, schrijvers Raoul de Jong & Karin Amatmoekrim, oud-nieuwslezeres Noraly Beyer, politica Peggy Wijntuin en a capella zang- en percussie groep Black Harmony.

Praktische informatie

Op dinsdag 24 en woensdag 25 november is In Suriname voor een beperkte capaciteit te zien in Theater Rotterdam, locatie Schouwburg. Op 25 november is zowel een extra voorstelling om 18:00 uur bij te wonen, als de livestream tijdens de reeds uitverkochte voorstelling om 20:30 uur. Op woensdag 18 november om 12:00 uur start de kaartverkoop voor de livestream via de website van Theater Rotterdam; tegelijkertijd start ook de kaartverkoop voor de extra voorstelling via tr.nl/insuriname. Klik hier voor meer informatie over Raoul de Jong.

0 replies on “45 jaar Surinaamse Onafhankelijkheid”