10.000 jaar cultuurgeschiedenis in het vernieuwde Allard Pierson

Het Allard Pierson in Amsterdam viert van 8 t/m 13 september de voltooiing van een nieuwbouwvleugel en een grootscheepse herinrichting. Vanaf 15 september kan iedereen het vernieuwde Allard Pierson bezoeken. Sinds het samengaan van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties van de UvA is gewerkt aan de collectiepresentatie Van Nijl tot Amstel, die 10.000 jaar cultuurgeschiedenis omspant. De erfgoedcollecties van de Amsterdamse universiteit vormen een onuitputtelijke bron van kennis en verhalen; van mummies uit het Oude Egypte tot handschriften van Multatuli en van Koptisch textiel tot atlassen van Joan Blaeu. In de nieuwbouwvleugel is ook een gipsengalerij gerealiseerd.

Transparante aanbouw

De transparante aanbouw van vier verdiepingen aan het Turfdraagsterpad is een grote verrassing voor bezoekers. Aan de voorkant van het gebouw is niets te zien, en het merendeel van de museumzalen kon geopend blijven tijdens de werkzaamheden. Atelier PRO tekent voor het ontwerp van de nieuwbouw en de verbouwingen aan het bestaande pand. Door de ingreep heeft het Allard Pierson er 500m2 bij voor tentoonstellingen en 500m2 voor publieksruimtes. In 2019 werd de publieksingang al verbeterd. De oorspronkelijke entree uit de tijd van De Nederlandsche Bank is hersteld door het tochtportaal tussen de metershoge deuren te verwijderen. Alle vernieuwingen geven het gebouw een open karakter en zorgen voor een duidelijke verbinding met de openbare ruimte. De deuren zijn wijd geopend voor het publiek aan de Oude Turfmarkt en het Rokin. Ook de verbinding met het in 2007 verbouwde buurpand waar de onderzoekzaal te vinden is, werd sterk verbeterd. Aan de achterzijde gaat het gebouwencomplex over in het gebied rond de Oude Manhuispoort waar de nieuwe Universiteitsbibliotheek verrijst.

Van Nijl tot Amstel

In de nieuwbouwvleugel begint de chronologische presentatie Van Nijl tot Amstel, die door het hele gebouwencomplex meandert. Bezoekers kunnen kiezen uit diverse onderwerpen en periodes; van de prehistorie en het ontstaan van het schrift bij volkeren in de Nijldelta, tot de creatieve stad Amsterdam in de 17de, 18de en 19de eeuw. Bovendien is er een zaal voor wisseltentoonstellingen met 20ste en 21ste-eeuwse collecties. Op de bovenste verdieping van de aanbouw bevindt zich de hoge, lichte afdeling met gipsen afgietsels van klassieke beelden; de Gipsengalerij. De oude ‘gipsenzolder’, waar menig student en scholier een rondleiding kreeg, is ook verbouwd en nu permanent voor iedereen toegankelijk. Een andere belangrijke vernieuwing is de gratis toegankelijke zone Allard Pierson Live waar publiek kennis kan maken met archeologie, de cartografiecollectie en muziek-, film- en audiocollecties. In deze zone met uitzicht op het Rokin krijgt ook de UvA een podium voor presentaties van onderzoeksresultaten aan een breed publiek.

Kennis en verhalen

De verzamelingen van het Allard Pierson bestrijken 10.000 jaar cultuurgeschiedenis en variëren van Egyptische mummies, Grieks aardewerk, Middeleeuwse manuscripten en zeventiende-eeuwse kaarten tot de recent verworven tekeningen van Peter van Straaten en de archieven van Arnon Grunberg en Irma Boom. De oorsprong van de omvangrijke erfgoedverzameling van de UvA ligt bij de eerste stadsbibliotheek van Amsterdam. In de zeventiende eeuw werd deze bibliotheek onderdeel van het Athenaeum Illustre, de voorloper van de huidige universiteit. De collecties vormen samen een van de belangrijkste erfgoedcollecties van Europa en blijven een onuitputtelijke bron van kennis en verhalen. De tentoonstelling Van Nijl tot Amstel is een dynamische presentatie die laat zien dat ieder object vanuit verschillende perspectieven en invalshoeken te bekijken is. Studenten, wetenschappers en museumbezoekers verwonderen zich en blijven vragen stellen die leiden tot nieuwe inzichten. Het vernieuwde Allard Pierson nodigt het publiek uit tot nieuwsgierigheid en meedoen.

De verbouwing en herinrichting zijn mede mogelijk gemaakt door: Universiteit van Amsterdam, BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Dioraphte, Amsterdams Universiteitsfonds, BPD Cultuurfonds, Vrienden van het Allard Pierson, de Senatoren en particuliere schenkers. Atelier PRO heeft de aanpassingen van het gebouw ontworpen. MVB Bouw BV verrichtte de bouwkundige verbouwing en de installaties zijn uitgevoerd door Heijmans Utiliteit BV.

0 replies on “10.000 jaar cultuurgeschiedenis in het vernieuwde Allard Pierson”