Expo: undercurrent in The Gallery Club

Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 maart vindt een nieuwe editie van The Gallery Club plaats, onder de naam ‘undercurrent’. Fotografieplatform The Gallery Club zet tijdens dit weekend hedendaagse fotografie centraal in de vorm van een tentoonstelling en een exclusief preview-diner. Ook toont undercurrent nooit eerder in Nederland geëxposeerd werk van de Nederlandse fotografen Iwan Baan en Roosmarijn Pallandt.

[Foto inzet: Iwan Baan]

De tentoonstelling undercurrent opent vrijdagavond met een diner tussen de werken van Iwan Baan en Roosmarijn Pallandt. Op zaterdag en zondag is de tentoonstelling vrij toegankelijk voor overige geïnteresseerden. Fotograaf Iwan Baan (1975) is een van de meest gevraagde architectuur-fotografen ter wereld. Tijdens de tentoonstelling van The Gallery Club wordt werk getoond dat hij maakte tijdens het grootste religieuze festival ter wereld dat eens in de twaalf jaar plaatsvindt in India, genaamd Kumbh Mela. De Amsterdamse fotograaf Roosmarijn Pallandt (1977) maakt installaties die bestaan uit fotografie, 16 mm film, geluidsopnames en textiele objecten, die in samenwerking met lokale wevers zijn gemaakt. Voor haar analoog geschoten werk reist ze naar afgelegen gebieden in onder andere Japan, Tibet en Iran.

Over Iwan Baan

Sinds 2005 werkt Iwan Baan samen met partijen als Rem Koolhaas, Zaha Hadid Architects en Toyo Ito. In zijn werk staat niet de architectuur op zichzelf centraal, maar de relatie tussen het bouwwerk, zijn stedelijke omgeving en de mens. Iwan heeft een fascinatie voor zelfgebouwde, tijdelijke stedelijke structuren. Het door hem gefotografeerde Kumbh Mela festival in India is hier een bijzonder voorbeeld van. In een rivierbedding van de Ganges valt eens in de twaalf jaar een eiland droog ter grootte van Manhattan. Hier wordt van bamboe, hout en doeken een tijdelijke stad gebouwd waar gedurende twee maanden meer dan 80 miljoen Hindoes naar toe komen en verblijven. Iwan Baan legt dit festival en zijn tijdelijke bewoners vast op persoonlijke en indringende wijze.

Over Roosmarijn Pallandt

Het thema tijdsduur is een centraal element in het werk van Roosmarijn Pallandt: het aantal seconden dat een emulsie is blootgesteld aan het licht, de droogtijd van het papier, de sluitertijd van de camera en de pauzes tussen de geluidsopnames. Doordat details in haar werk langzaam zichtbaar worden door de subtiele grijze en matzwarte tonen in haar fotografie is het aspect tijd ook voor toeschouwers van haar werk een thema. Pallandt focust op het materiaal door te experimenteren met vintage fotografietechnieken, zoals paladium prints, koolstof prints en etsen. In het werk van Pallandt is een delicate balans tussen de intimiteit en de respectvolle afstand zichtbaar zodra zij in een nieuwe omgeving is en mensen ontmoet. Tussen 2014 en 2019 reisde zij verschillende keren naar Japan: van het noordelijke eiland Hokkaido tot de subtropische eilanden in het zuidwesten. Het resultaat van deze reizen is te zien in de tentoonstelling ‘undercurrent’.

The Gallery Club presents undercurrent

Binnenkant Amsterdam | Binnenkant 17 | Amsterdam

The Gallery Club Dinner | Vrijdag 6 maart 2020 | 19.00 – 22.30 uur

Open House | Zaterdag 7 en zondag 8 maart | 13.00 – 18.00 uur

The Gallery Club organiseert drie keer per jaar een tentoonstelling in Amsterdam. Deze editie is de eerste tentoonstelling van 2020 in Amsterdam. Kaarten voor het preview-diner op vrijdag 6 maart zijn verkrijgbaar via eventgoose.com voor € 81,- p.p. (incl. diner en drinks). Op zaterdag 7 en zondag 8 maart is de tentoonstelling vrij toegankelijk.

Over The Gallery Club

The Gallery Club is een internationaal platform voor fotografie opgericht in 2015 door kunsthistoricus Gili Crouwel en dj en muziekproducent Robi Reisinger. Het platform organiseert in binnen- en buitenland tentoonstellingen, curated dinners en evenementen met focus op hedendaagse fotografie. The Gallery Club werkt nauw samen met Nederlandse en internationale fotografen en is nomadisch. The Gallery Club exposeerde onder andere in Amsterdam, Antwerpen, Miami, Chicago en Los Angeles. Voor meer info klik hier.