Resto VanHarte lanceert platform om eenzaamheid bespreekbaar te maken

In het kader van de Week tegen Eenzaamheid lanceert Resto VanHarte het platform www.ikkookvanhartevoorjou.nl, in samenwerking met MAGGI. Met het platform wil Resto VanHarte het taboe rond eenzaamheid bespreekbaar maken én de initiatieven bieden waar gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten. Op het platform zijn persoonlijke verhalen te vinden over het overwinnen van eenzaamheid van gasten van Resto VanHarte én leden van ontmoetingsplatform Go mingle, een overzicht van alle activiteiten van Resto VanHarte tijdens de week tegen de eenzaamheid en tips en inspiratie hoe mensen zelf de maaltijd kunnen inzetten voor verbinding en contact.  

Van 1 tot en met 8 oktober is het de Week tegen de Eenzaamheid. In heel Nederland vragen organisaties tijdens deze week aandacht voor het thema en worden er activiteiten georganiseerd om eenzaamheid tegen te gaan. Zo ook bij Resto VanHarte, een sociaal buurtrestaurant dat al zestien jaar strijdt tegen eenzaamheid en sociaal isolement door mensen bij elkaar te brengen aan de eettafel. Resto VanHarte is het oudste en enige landelijke sociale eetinitiatief in Nederland. Tijdens de Week tegen de Eenzaamheid organiseert de organisatie in heel Nederland activiteiten voor jong en oud om eenzaamheid tegen te gaan. Mensen van alle leeftijden zijn hier welkom om gezellig aan te schuiven en mee te doen.

Eenzaamheid: een taboe

Eenzaamheid is een groot probleem, meer dan een miljoen mensen in Nederland voelt zich sterk eenzaam. In 2016 gaf 43 procent van de volwassen bevolking aan zich eenzaam te voelen. 10 procent voelt zich sterk eenzaam (Gezondheidsmonitor 2016 GGD’en, CBS en RIVM ) Sinds haar oprichting in 2004 zet Resto VanHarte zich in om eenzaamheid te bestrijden én op de kaart te zetten. Dat is meer dan gelukt. Eenzaamheid staat inmiddels hoog op de politieke agenda en er zijn in de afgelopen jaren talloze initiatieven ontstaan om eenzaamheid tegen te gaan. Het taboe op eenzaamheid blijft echter onverminderd groot, vooral onder jongeren. (Bijna) niemand die zich eenzaam voelt komt hiervoor uit, terwijl het (h)erkennen van eenzaamheid de eerste stap is om er iets tegen te doen.

Persoonlijke overwinningen

Gelukkig zijn er gasten van Resto VanHarte die hun verhaal willen delen om het taboe te doorbreken zoals Annelies en Johan. Annelies: ‘Ik at niet meer goed. Koken voor mezelf en alleen eten vond ik helemaal niets, dus ik deed het gewoon niet meer. Ook constant bij mijn kinderen aankloppen vond ik geen optie. Ik wist dat dat niet goed zat, dus ik gaf het aan bij mijn arts. Die suggereerde Resto VanHarte. Ik had een vriendin die ooit vrijwilliger was voor Resto, dus die bood aan om een keer met mij mee te gaan. En de eerste keer kwam ik Johan tegen.’

Ook Maartje deelde haar verhaal. Maartje kwam vorig jaar ten val en heeft bijna drie dagen bewusteloos in haar woning gelegen voordat vrienden haar redden. ‘Ik ging door mijn heup en kwam lelijk ten val, op mijn hoofd. Toen een vriend een paar dagen niets van mij gehoord had, maakte hij zich zorgen en is naar mijn huis gekomen. Toen ik niet opendeed wist hij gewoon dat er iets niet goed was. Ikzelf werd pas wakker toen ik op een brancard lag en via een glijbaan uit mijn woning werd gehaald. Volgens de arts scheelde het niet veel of ik was er niet meer geweest. Sindsdien leef ik mijn leven anders. Ik heb ook tot twee keer toe kanker gehad en ben nu gelukkig genezen. Het is dus de bedoeling dat ik nog blijf leven, dus dat doe ik nu ook iedere dag,’  aldus Maartje.

De verhalen van Maartje, Annelies en Johan zijn, samen met een overzicht van de activiteiten van Resto VanHarte, te vinden op platform www.ikkookvanhartevoorjou.nl.

Resto VanHarte: voor een gezellig avondje uit

Resto VanHarte is het levendige buurtrestaurant met betaalbare en gezonde driegangendiners. Iedereen is welkom bij Resto VanHarte. Onze Resto’s zijn er voor iedereen, jong en oud, waar je ook vandaan komt. Buurtbewoners koken en eten hier samen, leren elkaar kennen en dragen zelf bij aan een leefbare buurt. De restaurants worden opgezet en gecoached door een klein team van professionals, maar drijven op de inzet van vrijwilligers. Resto VanHarte is synoniem aan meedoen en daarmee hét recept voor een betere buurt. Kijk voor meer informatie op www.restovanharte.nl .

0 replies on “Resto VanHarte lanceert platform om eenzaamheid bespreekbaar te maken”