De Grote BuurtBankjesDag

De sociale cohesie in Nederlandse buurten neemt af. Zeker ten tijde van de coronapandemie zijn er weinig mogelijkheden om anderen te ontmoeten. Stichting De Buurtcamping komt daarom met een nieuw initiatief: De BuurtBankjes. Met een bankje voor de deur als ontmoetingsplek komen buren dichter tot elkaar, worden banden versterkt en wordt er kleur gegeven aan de dag.Bankjes bevorderen het Buurtcontact


Het initiatief De BuurtBankjes moedigt buurtbewoners aan om de publieke ruimte voor hun huis in te richten als permanente ontmoetingsplaats. Uit onderzoek van het onderzoeksbureau Stipo blijkt dat 84% van de mensen die de stoep als verlengstuk van hun huis gebruikt een sterkere band met hun buren heeft. Wel 80% van het informeel contact tussen buurtgenoten vindt plaats in de ruimte tussen de woning en straat, die grotendeels uit stoep bestaat. Door bijvoorbeeld op een bankje voor de deur te zitten, hebben bewoners veel vaker contact met hun buurtgenoten. Zo stijgt het aantal (geplande) afspraken met buurtgenoten van 16% naar maar liefst 62%.

De Buurtcamping breidt uit


Stichting de Buurtcamping wil door middel van vrolijke, laagdrempelige buurtactiviteiten bewoners motiveren om betrokken te raken in hun eigen buurt. Al acht jaar organiseert de stichting pop-up campings in (stads)parken door heel Nederland. Hier ontmoeten buurtbewoners elkaar, en worden vriendschappen, relaties en samenwerkingen gesmeed. Zo ontstaat er een nieuw thuisgevoel in de buurt. Om nog meer verbindingen tussen buurtbewoners te realiseren, breidt De Buurtcamping uit met een nieuw project: BuurtBankjes. Vanaf juli 2021 gaat BankjesCollectief, opgericht door Cathelijn de Reede en Jesse Jorg, verder onder deze nieuwe naam.

De Grote BuurtBankjesDag


Om mensen te laten zien hoe leuk een bankje voor de deur kan zijn, organiseert het Buurtcamping team De Grote BuurtBankjesDag. Op zondag 12 september toveren zij de stoep om tot huiskamer voor de hele buurt. Via www.BuurtBankjes.nl kunnen buurtbewoners een bankje aanmelden, maar ook een paar stoelen of een picknickkleed voor de deur volstaan. Met een spelletjesmarathon, een lekkere snack of een stoepconcert geven bewoners samen de buurt kleur. De organisatie van De Grote BuurtBankjesDag geeft te zijner tijd bezoekers en organisatoren van activiteiten tips en richtlijnen hoe zij binnen de geldende coronamaatregelen een veilige activiteit kunnen organiseren.

De Grote BuurtBankjesDag wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

0 replies on “De Grote BuurtBankjesDag”