Reken af met huisstofmijt

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat we tot 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Met de naderende winter en opgelegde restricties in onze bewegingsvrijheid, zal dit alleen maar toenemen. Goed nieuws voor de huisstofmijt, maar niet voor ons want huisstofmijten zijn de meest relevante inductoren van allergische ziekten wereldwijd. Dyson’s microbioloog Gem McLuckie legt uit wat je er aan kunt doen.

Grote herfstschoonmaak

‘Als het kouder wordt, hebben we de neiging om meer tijd binnen door te brengen en onze huizen minder vaak te ventileren’, zegt Gem McLuckie, hoofdonderzoeker in microbiologie bij Dyson. Bovendien is stof licht genoeg om in de lucht te komen. Wanneer we onze verwarming aanzetten, kunnen warmtestromen de uitwerpselen van huisstofmijt en allergenen in de lucht in ons huis verplaatsen. Daarom merken veel mensen met een huisstofmijtallergie dat hun symptomen in de wintermaanden verergeren. Het begin van de herfst is een perfect moment om de stofniveaus in huis op nul te zetten en stof en allergene stoffen te verwijderen om het welzijn te ondersteunen. In feite is herfstschoonmaak net zo belangrijk als voorjaarsschoonmaak’, zegt Gem McLuckie.

Huidschilfers

Huisstofmijten gedijen goed in warme, vochtige en donkere omstandigheden, met name bij een luchtvochtigheid van rond de 70 procent en temperaturen boven de 25 graden Celsius. Dat betekent dat gebieden waar we zweten, ademen en onze lichaamswarmte delen, perfect zijn voor mijten. Banken, matrassen, bedden voor huisdieren en andere stoffering zijn een vruchtbare voedingsbodem voor huisstofmijten, vooral in hun broedseizoen.

Tips

  1. Verhonger de huisstofmijten – door de hoeveelheid huidcelresten in huis te verminderen, wordt de primaire voedselbron van huisstofmijten geminimaliseerd, waardoor ze zich niet exponentieel voortplanten tijdens het huisstofmijtseizoen. Stofzuig het matras aan beide kanten met een machine met een geavanceerd filtersysteem, evenals de bank en andere bekleding.
  2. Houd de luchtvochtigheid onder controle – huisstofmijten hydrateren zichzelf door water uit de lucht te absorberen, dus als de relatieve luchtvochtigheid bij kamertemperatuur onder de 45 procent blijft, worden de meeste ervan gedood. Laat beddengoed en dekens regelmatig luchten, en ventileer het huis door het raam te openen of een HEPA-gefilterde luchtreiniger te gebruiken. Vergeet niet de afzuigkap ook na het douchen of tijdens het koken te gebruiken, want zelfs door de luchtvochtigheid gedurende anderhalf uur per dag te verhogen, kan huisstofmijt overleven.
  3. Houd de temperatuur onder controle – huisstofmijten gedijen goed bij temperaturen van 25 graden Celsius, dus stofzuig regelmatig warmere ruimtes in het huis, zoals manden voor huisdieren, banken of matrassen, om het niveau van huisstofmijt onder controle te houden. Het wassen van beddengoed of andere stoffering op 60-90 graden Celsius breekt ook allergenen af.

Top tips – vergeet niet dat huisstofmijten en hun uitwerpselen microscopisch klein zijn. Als er stof zichtbaar is in huis, zijn huisstofmijten ook al aanwezig!

0 replies on “Reken af met huisstofmijt”