Kuren bij de buren

Ervaar de helende kracht van de natuur in de traditionele Duitse kuuroorden! Met ruim 350 kuuroorden en spa’s heeft Duitsland namelijk alles in huis op het gebied van wellness. En uiteraard is ook hier de gezondheidszorg goed geregeld en worden alle basismaatregelen in acht genomen. Mooie belle-époquevilla’s en ruime parken geven de plaatsen extra charme. Bovendien liggen ze in een fraaie omgeving, in de bergen, aan een meer of midden in het bos, op locaties waar je ook mooie fiets- en wandeltochten kunt maken.

Bad Nauheim Kurpark Kneipp Tretanlage in Hessen ©Günter Standl

Over traditie gesproken: in 1793 werd Heiligendamm uitgeroepen tot het eerste officiële kuuroord van Duitsland. Decennialang trok het aan de Oostzeekust gelegen Heiligendamm de Europese fine fleur aan. Het spierwitte gebouwencomplex werd na de Duitse hereniging grondig gerenoveerd. Het huidige Grand Hotel Heiligendamm beschikt over een wellnessoase ter grootte van een half voetbalveld en biedt een complete catalogus aan behandelingen. Dat is belangrijk, want om in aanmerking te komen voor het Duitse predicaat ‘kuuroord’ moet een hedendaags spa beschikken over minerale bronnen voor thermale baden, peloïden (modderbaden) en zuivere lucht. Daarmee is een gezondheidsvakantie op het hoogste niveau gegarandeerd.

Breathe


Diep ademhalen in zuivere lucht is bijzonder heilzaam. De gecertificeerde klimaatkuuroorden bevinden zich dan ook in gebieden waar lucht en klimaat gunstig zijn voor de gezondheid. Bovendien heeft Duitsland yogalocaties in alle soorten en maten. Daar kun je simpelweg rekken en strekken, maar de combinatie met gezonde voeding maakt yoga meer een levensstijl dan een sport. Doe een meditatiecursus in een spa en je ademhaling gaat steeds dieper. Combineer je verblijf met boswandelingen en kom tot rust.

Een goed voorbeeld is Bad Zwischenahn, niet ver van de Nederlandse grens bij Groningen. De ligging aan het grote Zwischenahner Meer in een bosrijke omgeving op korte afstand van de Noordzeekust staat garant voor een ontspannen verblijf. En in het jaar waarin de 200e geboortedag van natuurgeneeskundige Sebastian Kneipp in Duitsland wordt gevierd, kun je hier verschillende Kneipp-therapieën in de open lucht uitproberen en de weldadige werking van de natuur aan den lijve ondervinden.

Renew


Mensen hebben altijd hun kracht uit de natuur gehaald. Duitsland heeft veel minerale en thermale bronnen. De Duitse spa’s gebruiken modder, zout, zwavel en kruiden voor allerlei therapieën. Deze stoffen geven nieuwe energie en helpen bij het hervinden van je innerlijke balans. De thalassotherapie, gebaseerd op zeewater en slib, wordt exclusief aan zee aangeboden. Thalassobaden mogen niet verder dan 300 meter van de kust verwijderd zijn.

Bad Pyrmont biedt zout niet alleen in baden aan; in de Wandelhalle is zout water een weldadige drank. Het water is afkomstig uit zeven geneeskrachtige bronnen. Een bad in een natuurmeer bij Bad Pyrmont is ook heilzaam; deze vorm van therapie ondersteunt de beweeglijkheid van de gewrichten, ontspant de spieren en bevordert de bloedcirculatie.

Enjoy


Prachtige parken en elegante belle-époquearchitectuur maken de Duitse kuuroorden tot plaatsen waar het levensritme en de wijsheid van eerdere generaties intact zijn gebleven. De traditionele plaatsen behouden hun erfgoed en combineren dat met innovatieve spa’s. Dus hoort cultuur bij het kuuroord, zoals het strand bij de zee. Een concert of thé dansant stonden vroeger al op de agenda van aristocraten die op strandvakantie waren. Tegenwoordig zitten theatervoorstellingen, opera’s en kunsttentoonstellingen in het pakket van de kurende globetrotter!


Bad Pyrmont Schloss, Niedersachsen. Bad Pyrmont Tourismus GmbH ©Günther Dächert
Baden Baden. Trinkhalle, Baden-Württemberg. DZT © Günter Standl

Schitterende badhuizen, kleedkamers, kuurtheaters en concertpaviljoens werden vooral in de 19e eeuw gebouwd: weelderige, vaak glanzend witte gebouwen die na renovatie begin deze eeuw weer volop in bedrijf zijn. Jugendstilliefhebbers hebben alle tijd om de weelderige bouwdetails in zich op te nemen. Hoogtepunt van deze bouwtrend zijn de grand hôtels: glamour, geschiedenis en toplocaties. Zoals Brenner’s Park Hotel, dat sinds 1872 glorieert in Baden-Baden.


Het keizerlijke kuuroord Bad Ems aan de rivier de Lahn in Rheinland-Pfalz, Duitsland

Veel dichterbij vind je Bad Ems. Dat heeft niet voor niets de bijnaam ‘Chique Kaiserbad’ of ‘het kleine Nice’: het keizerlijke kuuroord ligt majestueus aan de idyllische rivier de Lahn. Tsaar Peter de Grote genoot in dit kuuroord al van de heilzame eigenschappen van het water. De natuurlijke remedies koolzuur, zout en heide worden al meer dan 500 jaar gebruikt in de Pyrmont State Spa. Maar je vind hier ook de eerste drijvende riviersauna van Duitsland.

Allgäu/Bad Hindelang ©Büro Monaco

Feel


Duik in het water en voel de kracht van de natuur – heerlijk! In deze uitdagende tijden is het vooral belangrijk om je gezondheid te behouden. Zo zorgt de klassieke kneippkuur met koudwatertherapie voor nieuwe energie en verhoogt deze de weerstand. Want water is een levenselixer. In de vele Duitse thermen vind je zeewatertherapie, oefenbaden en medische badtoepassingen met zwavel, mineralen of kruidenadditieven, zoals hooibloemen of dennennaalden.
Turf en modder worden gebruikt in baden en pakkingen. Natuurveen wordt daarbij verwarmd tot boven de veertig graden. Toch ervaar je de hoge temperatuur als aangenaam. Modderbaden ontspannen namelijk spieren en gewrichten, verlichten pijn en stimuleren de stofwisseling. Ten slotte kun je kennismaken met de vochtigheid van een geneeskrachtige grot. De temperatuur is laag. Daarom ligt de gast tijdens deze therapeutische procedure gewikkeld in warme dekens – en ademt. Want diep in de aarde is de lucht bijzonder zuiver, wat een zegen is voor mensen met allergieën, astma en luchtwegaandoeningen.

Bad Sobernheim
Dit kuuroord, dat in Rijnland-Palts te midden van wijngaarden, bossen en weilanden ligt, trekt veel bezoekers. Jammer genoeg moet je de lokale wijn even laten staan, want in Bad Sobernheim gebruiken ze therapeutisch vasten om je gezondheid een oppepper te geven. Burn-out na een lange lockdown en thuiswerken? De Felke-kuur gebruikt de elementen licht, lucht, water en klei om je mentale balans te herstellen. Overgewicht kun je hier ook aanpakken, daar zal het vasten vast bij helpen…

Taste

De 200 jaar geleden geboren priester Sebastian Kneipp adviseerde een gezond dieet als onderdeel van zijn holistische gezondheidsleer. Zijn visie komt dicht in de buurt van het huidige idee van gezond eten met pure, onbewerkte ingrediënten. Dat betekent niet dat je culinair moet afzien, integendeel. Veel chefs in de Duitse kuuroorden werken met regionale producten uit de biologische landbouw. Ze draaien hun hand niet om voor veganistische toprecepten. En dat proef je!Een wellnessvakantie biedt de mogelijkheid om je eetgewoonten eens onder de loep te nemen en een kickstart te maken met ultragezonde voeding. Daarbij is seizoensgebondenheid een belangrijk criterium geworden, want wat vers van de aarde of van de boom komt, smaakt gewoon het lekkerst en bevat de waardevolste ingrediënten.
Vakantie in Bad Hindelang betekent zuivere berglucht, 876 kilometer aan wandelpaden en vooral veel rust en plezier voor mensen met allergieën. Het extreem lage gehalte aan pollen, schimmelsporen en fijnstof in dit Beierse stadje betekent dat het lichaam helemaal tot rust komt. Honderd allergievriendelijke restaurants, bakkerijen en supermarkten maken dit ook tot een culinaire topbestemming.


Water als levenselixir: 200 jaar Sebastian Kneipp
Duitsland viert de tweehonderdste geboortedag van de natuurgeneeskundige Sebastian Kneipp uit Bad Wörishofen in Beieren. Hij heeft onder meer de naar hem vernoemde koudwatertherapie ontdekt, die tot op de dag van vandaag wereldwijd wordt toegepast. Op basis van de heilzame eigenschappen van water en kruiden ontwikkelde hij de kneipptherapie, die door UNESCO tot Duits cultureel erfgoed wordt gerekend. Sindsdien is kuuroord Bad Wörishofen in de Allgäu een populaire bestemming voor mensen die op zoek zijn naar lichamelijke en geestelijke balans. Daarnaast zijn er meer dan 50 erkende kneippkuuroorden, zoals het vanuit Nederland makkelijk bereikbare Bad Münstereifel in Noordrijn-Westfalen, waar je verantwoord kunt pootjebaden.

kneipp2021.de
en.bad-woerishofen.de/health
Meer info: germany.travel/en/experience-enjoy/health-spas.html

0 replies on “Kuren bij de buren”