40 jaar Venta Air en de belangrijke rol van goede binnenklimaat

3D rendering of unmade bed in room with blank wall and candles on hardwood white colored floor; Shutterstock ID 520477222; Purchase Order: 08/2019 AP

Heb je ooit wel eens stil gestaan bij de luchtkwaliteit in je huis? Merk je dat de lucht droger wordt in de winter? Of belasten je allergieën je weer tijdens het pollenseizoen? Dit klinkt ons allemaal maar al te bekend en daarom besloten wij een kijkje te nemen bij Venta Air! Deze pioniers staan bekend om hun duurzame luchtbevochtigers en luchtreinigers, die zonder filters en al te veel gedoe hun werk doen. Sterker nog, dit doen ze al 40 jaar, dus besloten we een duik te nemen in de wereld van onze experts voor goede binnenlucht.  Voor de techneuten onder ons hebben we ook fijn nieuws, namelijk Venta is ook Smart Home friendly! Je kunt de WiFi beschikbare modellen kopellen aan de Venta Home app en zo alles in een overzicht bekijken, maar daar komen we later nog op terug!

In 1981 kwam maker Fred Hitzler met een idee. Een eenvoudig, maar geniaal idee om een product uit te vinden dat lucht bevochtigt en verontreinigende stoffen in de binnenlucht vermindert, oftewel, de Airwasher. Toen Venta begin jaren 80 in Duitsland werd opgericht, was men toegewijd aan het oplossen van de problemen die samenhangen met droge en vuile binnenlucht. Deze toewijding leidde tot de uitvinding van de Venta Airwasher, de milieuvriendelijke verdampingsbevochtiger zonder filters.

Elk product is gemaakt met 100% groene energie. De producten zijn zodanig ontworpen dat deze levenslang meegaan en 100% recyclebaar zijn. Deze zijn inzetbaar voor verschillende soorten ruimtes, afhankelijk van de grootte van het product. Denk hierbij aan slaapkamers, kantoorruimtes, winkels, dokterspraktijken, woonkamers, instrumentenruimten en nog veel meer, maar nooit op vuilstortplaatsen! Venta houdt zich graag bezig met projecten die goed zijn voor mens en milieu. Een mooi voorbeeld hiervan is het project met Trees For All. Sinds september 2019 heeft Venta een overeenkomst met hen en zorgt deze organisatie ervoor dat er bomen worden geplant in Nederland en Afrika om zo bij te dragen aan het klimaat. De visie van Venta is namelijk dat produceren moet kunnen, zonder het klimaat te hoeven belasten.

Wat biedt Venta allemaal aan eigenlijk?

Binnenklimaat is niet iets waar je dagelijks bij stilstaat en soms kan het lastig zijn om het verschil goed te begrijpen. Venta biedt namelijk drie soorten producten die allemaal zorgen voor een goed binnenklimaat:

1. Luchtbevochtigers

2. Luchtreinigers

3. Airwashers (hybride) 

De luchtbevochtigers zorgen voor de ideale luchtvochtigheid in huis. Dat betekent dus ook dat hiermee automatisch de vervuilde deeltjes in de lucht verminderen. Daarnaast heb je de luchtreinigers die zich voornamelijk focussen op het reinigen van je lucht en dat tot maar liefst 99,995% ontdoen van virussen, bacteriën, stof en nog veel meer. Last but not least, bieden zij ook de hybride producten aan, die deze twee functies maximaal combineren.

Maar wat doet een Venta product nou precies?

Het idee achter een Venta product is om luchtvervuiling in ruimtes tegen te gaan en de luchtvochtigheid op een ideaal percentage te houden. Deze is namelijk tussen de 40% en 60%. Men realiseert zich dit misschien niet, maar dit is vaak niet het geval! Vooral in de wintertijden als de kachel aangaat en het thuis wat warmer is. De apparaten van Venta zijn makkelijk te gebruiken, doordat het product simpel in elkaar is gestoken. Namelijk, de Airwashers “zuigen” als het ware vervuilde lucht in en binden dit in een waterbad. Vervolgens wordt er in het apparaat hygiënisch schoon water verdampt voor kamerluchtbevochtiging via een stapel lamellen die langzaam in de waterbak ronddraaien. Tegelijkertijd worden schadelijke stoffen zoals stof of pollen door de lamellen vastgehouden, in het water afgewassen en in het apparaat verzameld. Dit type verdamping wordt erkend als de beste en meest hygiënische manier van luchtbevochtiging en de meest natuurlijke manier om verontreinigende stoffen uit de kamerlucht te verminderen. 

Wanneer kan ik luchtbevochtigers het beste gebruiken?

Tijdens de koude wintermaanden is het gebruikelijk dat men de kachel of verwarming vaker aanzet. Dit betekent natuurlijk dat de binnenlucht ook droger wordt. Dit zorgt voor allerlei kwaaltjes zoals een droge huid, droge lippen, droge ogen, last van een droge luchtweg en hoest- en niesbuien.
Dit kan makkelijk opgelost worden door een luchtbevochtiger in huis te nemen en daarom raden wij deze vooral extra aan tijdens de koudere periode. Dit neemt niet weg dat droge lucht het hele jaar door kan voorkomen. Baby´s en jonge kinderen zijn zelfs gevoeliger voor vervuilde deeltjes en droge lucht. 

Daarnaast is een luchtbevochtiger niet alleen goed voor in de winter, maar helpt deze ook in het onderhouden van je laminaat het hele jaar door. Hout past zich aan de omgeving aan. Indien nodig neemt het hout water uit de lucht op en geeft het ook weer af. Wordt de lucht te droog, dan verliest het hout vocht en ontstaan er kleine kieren en scheurtjes in je mooie houten vloer. Hetzelfde geldt voor (houten) instrumenten. Om deze goed te onderhouden, zou de luchtvochtigheid op een ideaal percentage tussen 40% en 60% moeten liggen. Dus, hoe blijven een muzikant en zijn instrument gehydrateerd? Wat zij nodig hebben hiervoor is een stabiele omgeving met een gereguleerde bron van vochtigheid, want goed onderhoud is voor zowel de gezondheid van jouzelf en je instrument erg belangrijk.

Mocht je huisdieren of planten in huis hebben, profiteren deze ook van een luchtbevochtiger. Als de luchtvochtigheid in je huis te laag is, kunnen je huisplanten hier ook van uitdrogen. De bladeren gaan dan hangen en krijgen bruine randjes en dat wil je natuurlijk als plantenliefhebber voorkomen. Daarnaast kunnen huisdieren ook last van hun luchtwegen krijgen als de luchtvochtigheid niet ideaal is. Droge lucht is dus nadelig voor jouzelf, je huisdieren en de plantjes in huis!

Wat nou als je naar een luchtreiniger op zoek bent?

Vrees niet! De experts van Venta bieden ook oplossingen om je lucht te reinigen met de Venta luchtreinigers. Deze apparaten ontdoen de lucht voor 99,995% van allergenen, fijn stof en virusdeeltjes. Met behulp van de gepatenteerde filtertechnologie kan de Venta-luchtreiniger de deeltjes tot een maximale grootte van 0,07 micrometer uit de lucht filteren. Denk hierbij aan:

– Virussen

– Aerosolen

– Bacterien

– Schimmelsporen

– Stof en stofmijten

– Pollen en allergenen

– Dierharen

– Huidschilfers

– Fijn stof dat gevaarlijk is voor de gezondheid (PM1)

Het is dan ook om die reden dat Venta de luchtreinigers met de Nelior Twin Air-technologie hebben ontwikkeld, waarbij vier krachtige filters worden gebruikt om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.


(foto van luchtreinigers Professional, LP60 Ultra)

Duurzaam, maar ook Smart Home friendly

Naast dat de onderhoud simpel en gebruiksvriendelijk is, zijn de apparaten ook Smart Home friendly. Venta biedt naast de grote apparaten ook accessoires aan zoals de nieuwe Airsense Eco en Pro. Dit zijn hygrometers voor het huis, die onder andere luchtvochtigheid, temperatuur en luchtkwaliteit kunnen meten. Deze kun je connecten aan de Venta Home app waarin je alles in een ogenblik kunt zien. De app kun je namelijk downloaden op iOS en Android apparaten en de hygrometers kun je ook aan de apparaten zelf koppelen, als voorzien van een WiFi module.

Kortom, Venta biedt voor elk probleem een duurzame en kwalitatieve oplossing. Of het nou gaat om huisstofmijt, slapeloze nachten door te droge lucht of allergieën, Venta kan daarbij helpen. Dit kan allemaal zonder het klimaat aan te tasten en gebruiksvriendelijke producten aan te bieden en dat horen we graag

0 replies on “40 jaar Venta Air en de belangrijke rol van goede binnenklimaat”