Van waste naar couture

Vandaag (22 april) wordt de 50ste editie van Earth Day gevierd. Een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het welzijn van de aarde. Denim merk G-Star RAW, voorloper op het gebied van duurzaamheid in de denim industrie, kaart samen met creative agency The Visionary Lab op innovatieve wijze het textile-waste probleem aan en maakt een positief statement: ‘Waste isn’t waste until you waste it’.

[Afbeeldingen: Ontwerpen van Ferry Schiffelers, Karim Adduchi en Yuki Isshiki fotografie Wendelien Daan, styling Majid Karrouc]

RE-IMAGINE, RE-USE, RE-CREATE

The Visionary Lab heeft toonaangevende modeontwerpers en kunstenaars uitgenodigd om unieke one-off stukken te creëren van denim waste materiaal van G-Star RAW. In het kader hiervan hebben couturier Karim Adduchi, mode-ontwerpers Lisa Konno en Ferry Schiffelers, beeldend kunstenaar Victor de Bie, hoedenmaker Yuki Isshiki (Demure Couture Hat) en kunstenaar/model Iekeliene Stange (Splitter Splatter) hun verbeelding en vakmanschap losgelaten op een partij denim waste. De outcome is even verrassend als uiteenlopend; de bijzondere one-of-a-kind creaties variëren van elegante couture-jurken tot surrealistische kostuums. Wendelien Daan tekende voor de fotografie van de designs, op haar eigen karakteristieke, verstilde wijze. Het resultaat van deze bundeling van creativiteit en engagement is een kunstzinnige, modieuze ode aan vakmanschap én de planeet: re-imagine, re-use, re-create!

Vanaf vandaag worden de creaties online gelanceerd onder de hashtag #DenimForEarth. De online gallery is te zien op @foam_amsterdam.