Tentoonstelling en masterclass tijdens designroute GLUE

Tijdens het designevent GLUE – amsterdam connected by design – van 18 t/m 20 september, zet ontwerper Ruud van Oosterhout de deuren van zijn showroom open. Hij laat designliefhebbers de tactiliteit van stoffen voelen, het leer ruiken, en zijn passie voor rijke materialen en kleuren zien. En dat allemaal op de allermooiste locatie die je je in Amsterdam maar kunt voorstellen: een ruim, licht en statig pand pal naast het Rijksmuseum.

Gedurende het designevent neemt Ruud van Oosterhout geïnteresseerden mee in zijn ontwerpproces waarbij hij benadrukt wat voor hem belangrijk is: een minimalistisch interieur dat zorgt voor rust, waarin lichtinval, heldere lijnen, natuurlijke materialen, warme kleuren, structuur, vorm en verhoudingen een belangrijke plek krijgen. Daarbij zorgen ook akoestiek, privacy, routing, de tactiliteit van materialen ervoor dat je je in een ruimte thuis voelt. Dat alles maakt hij inzichtelijk tijdens zijn masterclass getiteld WAITING.

Zijn onmiskenbare passie voor interieurdesign en vakmanschap komen tot uiting in deze masterclasses waarin Ruud van Oosterhout vertelt waarom een ontwerpproces aandacht en geduld verdient. Juist in een wereld waarin snelheid belangrijk is, is het goed om respect voor het maakproces te ontwikkelen, om stil te staan bij de tijd en de zorgvuldigheid die in unieke en duurzame producten worden gestoken, meent hij.

Tapijt met kleurvlakken
Zijn voorliefde voor ontwerpen komen samen in zijn eigen collecties meubels, keramiek en kristal waarvan Ruud van Oosterhout zijn nieuwste tapijtcollectie laat zien. Het grafische werk van Josef Albers dat hij eens tijdens een tentoonstelling in Fundación Juan March in Madrid zag, inspireerde de ontwerper om drie geschoren tapijten te realiseren in mohair, wol en zijde in drie monotone kleurencombinaties brandy, pyriet en dark petrol. Albers’ kleurvlakken zien we terug, evenals het subtiele spel van dikke en dunne lijnen en reliëf.
Ook toont Ruud van Oosterhout ontwerpen uit zijn eigen in 2004 gestarte label bruut zoals recente sofa’s en poufs, en een serie stoelen en tafels, uitgevoerd in de beste houtsoorten. Zo zien we de ‘irregular’ tafel van massief zijdezacht aanvoelend notenhout als experiment in vorm, en de chique sofa Delaneau uitgevoerd in mohair-fluweel die eveneens een uiting is van zijn ontwerpvisie; de armstoel is van een stijlvolle heldere eenvoud, ontdaan van alle decoratie.
De collectie wordt aangevuld met ontwerpen van andere merken zoals de speciaal op maat gemaakte leren zadelstoelen van het Italiaanse merk Imperfettolab, (il laboratorio dell’imperfetto), en delicaat geglazuurde keramieken vazen in ingetogen kleuren van Christiane Perrochon.

Belijnde rotsformaties
En er is kunst. Ruud van Oosterhout presenteert een aantal werken uit de nieuwste serie ‘Looking for Inua’ van het fotografen duo Zuijderwijk/Vergouwe. De werken zijn geïnspireerd op hun recente reis – met hun drie dochters – van vier maanden door Zweden en Noorwegen. Ze proberen in hun leven en werk een nieuw, open contact met de natuur aan te gaan. De landschapswerken zijn registraties van hun interventies met kunstlicht in het landschap en sluiten naadloos aan bij het sfeervolle interieur van de showroom van Ruud van Oosterhout dat tijdens GLUE dagelijks is te bezoeken van 10 -20 uur.

De masterclass ‘WAITING’ is dagelijks tijdens GLUE om 15 uur. RSVP via info@rvodesign.com (max. 10 deelnemers).