Sheltersuit lanceert limited edition Backpacks

Non-profitorganisatie Sheltersuit lanceert een limited edition streetwear-collectie: Sheltersuit Backpacks. Sheltersuit ontwerpt en produceert kleding en accessoires voor daklozen, die in een handomdraai tot een slaapzak getransformeerd kunnen worden en hen zo beschermen tegen kou en het harde leven op straat. Elke verkochte Sheltersuit Backback zorgt ervoor dat een dakloze ergens op de wereld een beschermend Sheltersuit-ontwerp ontvangt. De functionele en colour-blocked rugzakken zijn gemaakt van ongebruikte partijen stof en leer. De collectie bestaat uit vijf verschillende ontwerpen waarvan een beperkt aantal stuks gemaakt zijn. Deze streetwear-collectie belooft de eerste te zijn van meerdere limited edition capsulecollecties. 

Ontwerper Shasho met de Sheltersuit Backpacks-collectie

Aandacht voor daklozenproblematiek

Sheltersuit maakt ‘Sheltersuits’ voor het leven in een koud klimaat en ‘Shelterbags’ voor warmere gebieden. De organisatie wil met de verkoop van deze rugzakkenlijn inkomsten genereren voor het produceren en verstrekken van Sheltersuits en Shelterbags aan daklozen en aandacht vragen voor de wereldwijde daklozenproblematiek. Ook bij een volgende capsulecollectie van Sheltersuit zal steeds de opbrengst van een verkocht item ervoor zorgen dat een dakloze hetzelfde item, of een Sheltersuit of -bag aangeboden krijgt. Ontwerper Shasho koos voor deze collectie voor een rugzak: een ‘simpel’ item dat bijna iedereen bezit maar voor een dakloze een van de meest waardevolle bezittingen is. ‘Met Sheltersuit ontwikkelen we een kortetermijnoplossing voor een groot probleem. Het lost het daklozen- en vluchtelingenprobleem niet op, maar voorkomt wel dat mensen op straat doodvriezen.’ – aldus Bas Timmer, initiatiefnemer van Sheltersuit. 

De Shelterbags zijn vanaf 12 december uitsluitend online verkrijgbaar op: shop.sheltersuit.com

Het is mogelijk om al vóór 12 december een pre-order te plaatsen via de webshop. De 166 stuks zijn allen gemaakt van upcycled  materiaal en verkrijgbaar in dertien verschillende kleuren. Prijzen vanaf € 180.

Over Sheltersuit

Non-profitorganisatie Sheltersuit, in 2014 opgericht door modeontwerper Bas Timmer, is gedreven door liefde voor design en mensen. Sheltersuit ontwerpt en produceert multifunctionele kleding die daklozen wereldwijd directe bescherming biedt tegen kou en regen. Het eerste ontwerp, de Sheltersuit, is een jas die getransformeerd kan worden tot slaapzak. Hierna volgde de Shelterbag, een variant geschikt voor een warm klimaat. Inmiddels bieden beide ontwerpen al meer dan 12.500 daklozen wereldwijd de nodige warmte. De Sheltersuits worden gemaakt van restpartijen stof en leer in de twee ateliers in Nederland en Zuid-Afrika. Sheltersuit biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans op een gezond arbeidsperspectief. Hiermee zijn inmiddels meer dan 112 banen voor vluchtelingen en voormalig daklozen gecreëerd. Bas Timmer werd in november 2020 door TIME Magazine uitgeroepen tot ‘Next Generation Leader 2020’.