De Lightbox: de Amsterdamse hemel in eigen huis

De Amsterdamse ontwerpstudio VOUW introduceerde tijdens Nacht van de Nacht 2020 een nieuw kunstwerk: de Lightbox. De 100 genummerde werken tonen de stad vanuit de lucht. Wanneer het licht in de directe omgeving van het kunstwerk uitgaat, zie je de sterrenhemel die gewoonlijk boven Amsterdam onzichtbaar blijft. De projectie van de sterren is met laserscherpte gebaseerd op hun exacte positie tijdens Nacht van de Nacht, de campagne voor meer donkerte en zicht op een heldere sterrenhemel die VOUW met dit werk ondersteunt. Want onderzoek toont aan dat meer dan 80% van de wereldbevolking onder een door licht vervuilde hemel leeft.

Een van de oprichters van VOUW, Justus Bruns, over de Lightbox: ‘We hebben dromers, denkers en doeners nodig om naar de sterren te kijken, zeker in donkere tijden. We hebben mensen nodig die het kunstmatige licht uitzetten om te kunnen genieten van de prachtige heldere avonden vol sterren. Als Van Gogh geen sterren had gezien, had hij nooit zijn beroemde Sterrennacht kunnen schilderen. Ons werk benadrukt het belang van donkere steden.’

De gelimiteerde Lightbox (63×63 cm) is hier te bestellen voor € 1.750. Lichtvervuiling veroorzaakt vermoeidheid en desoriëntatie bij vogels. Van elke verkochte Lightbox gaat € 50 naar Vogelbescherming Nederland.