Circulair Warenhuis

Met 2,8 miljoen kg aan goederen per jaar is Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden een van de grootste van Nederland. Helaas blijkt een aanzienlijk deel van de spullen van een te lage kwaliteit of niet verkoopbaar en wordt afgevoerd of vernietigd. Popma ter Steege Architecten en buro bordo kwamen met een idee om nieuwe wegen naar hergebruik te vinden: het Circulair Warenhuis. Op 21 november 2020 opent de nieuwe conceptstore en galerie voor circulair design in Leiden.
Ontwerpers Jurgen Bey, Nienke Hoogvliet, Max Lipsey en Fraser McPhee zijn aan het kringloopbedrijf gekoppeld om onderzoek te doen naar één van de reststromen die niet verkocht of gerecycled worden. Met het overschot aan bruikbaar materiaal ontwerpen de designers een product dat in de sociale werkplaatsen van het kringloopbedrijf geproduceerd zal worden. Daarnaast is Raw Color bij het project gevraagd om de visuele identiteit en huisstijl te ontwikkelen.

Het Circulair Warenhuis
De huidige crisissituatie heeft ons allen uitgedaagd om onze vaste denkpatronen los te laten. Het is meer dan ooit nodig dat ambitieuze plannen als deze, waarbij wij als consumptiemaatschappij worden wakker geschud, daaruit voortvloeien. De afgelopen maanden zijn dan ook benut om de basis te leggen voor een concept waar de komende jaren op doorgebouwd kan worden. De conceptstore van het Circulair Warenhuis, staat voor een diverse mix aan producten met hergebruik als de basis en de rode draad. Naast een selectie van hoogwaardige kringloopproducten, biedt de winkel ook eigen upcycle-producten en bestaande circulaire producten van Nederlandse ontwerpers.

Met deze selectie die vervlochten wordt met een expositie, presenteert het Circulair Warenhuis een nieuwe, verhalende inrichting aan een breed publiek met als doel hen bewust maken van de waarde van hergebruik. Door de reststromen te beschouwen als materialen voor potentieel hergebruik en met toewijding na te denken over nieuwe ontwerpen die ermee gemaakt kunnen worden, wordt de waarde van de materialen beter benut en kan de milieu-impact verkleind worden.

‘We zien grote potentie om met het Circulair Warenhuis een breder publiek aan te spreken en hen aan het denken te zetten over onze relatie die we met onze spullen hebben en het belang van hergebruik onder de aandacht te brengen. En niet direct als iets kapot is voor een nieuw goedkoop product te kiezen dat je ook weer weggooit als dat stuk gaat. Daarbij versterkt deze nieuwe vorm van samenwerking de doelstellingen van onze Stichting: we creëren meer werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in onze werkplaatsen en verminderen tegelijk de grote hoeveelheid restromen’, aldus Ron Praag (directeur Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis).

Samenbrengen kringloopbedrijf en designwereld
Voor het kringloopbedrijf is de verschuiving naar hergebruik van de materialen (i.p.v. goederen) een grote stap waarvoor steun van buitenaf gewenst is. In de designwereld is de afgelopen jaren veel aandacht ontstaan voor hergebruik en circulair ontwerp. De praktijk is echter nog weerbarstig, waardoor samenwerkingsverbanden essentieel zijn. Door de schijnbaar verschil- lende culturen van het kringloopbedrijf en de designwereld samen te brengen, wordt een nieuwe manier van hergebruik onderzocht en wordt de afvoer van de grote toestroom producten beperkt. Het ontwerptraject zorgt voor een nieuwe sturing aan het proces en er ontstaan nieuwe kwaliteitsproducten; en bovendien biedt dit alles meer werkgelegenheid in de werkplaatsen van het Kringloopbedrijf.

Circulair Warenhuis Leiden is open vanaf 21 november 2020
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
Stichting Stokroos, Fonds 1818, Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie

Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis

Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis (met ANBI status en aangesloten bij De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland) is een organisatie zonder winstoogmerk die zich inzet voor mens en milieu. De Stichting heeft een tweeledige doelstelling: het terugdringen van afvalstromen door middel van het zoveel mogelijk promoten van hergebruik van goederen en materialen, het scheppen van werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. In totaal voorziet de non-profi t organisatie in 170 werkplekken op haar inzamel- en sorteerlocatie, haar twee kringloopwinkels, werkplaatsen voor reparatie van elektronica en fi etsen, naaiatelier, houtwerkplaats èn het Circulair Warenhuis

Popma ter Steege Architecten (PTSA)

PTSA heeft zich ontwikkeld in circulair ontwerpen en werkt momenteel o.a. het circulair laboratorium Biopartner 5 (donorskelet), paviljoen The Field (100% hergebruik), energie-neutrale woningrenovatie Agaatlaan. Voor het labgebouw Nucleus Building won het bureau in 2019 de Rijnlandse Architectuurprijs. Het bureau kreeg de opdracht voor een ‘make over’ van het Circulair Warenhuis en ontwikkelde daarop het plan zoals hier gepresenteerd. De architecten gaan een langdurige samenwerking met het kringloopbedrijf aan met als doel om tot een gezamenlijk label voor circulair design te komen.

buro bordo

De Amsterdamse projectstudio is ervaren in de productie en promotie van kunst- en designevenementen en tentoonstellingen. Het buro werkte onder meer voor Dutch Design Week, Biënnale van Venetië (Mondriaan Fonds), Eye Filmmuseum, Universiteit Twente, Viktor & Rolf en Het Nieuwe Instituut. buro bordo is gevraagd als curator van de expo, projectondersteuning en om de communicatie en PR op zich te nemen.

Raw Color

Het Eindhovense ontwerpbureau is bij het productieteam gevraagd vanwege hun ervaring met tentoonstellingsontwerp en kennis over productdesign. Zij delen met PTSA een liefde voor verdiepend onderzoek naar materiaalgebruik. Zij vullen het team verder aan met hun verfi jnde werkwijze, ongeëvenaarde kennis over kleurgebruik en en grote netwerk van Nederlandse ontwerpers.