Voor een liquid dinner 2.0 ga je naar Botanero

In cocktailbar Botanero in Rotterdam krijg je naar Latijns-Amerikaans voorbeeld bij elke cocktail een bite, de zogenoemde botana. Je kan er ook terecht voor bijzondere biertjes, de gevaarlijk lekkere Paloma en een rits aan gerechten om te delen, waaronder taco’s en echt goeie kip. Zo wordt niet alleen de dorst maar ook de honger gelest. Een liquid dinner 2.0. Botanero is hiermee een categorie op zichzelf en het bewijs dat een goede cocktailbar ook heel toegankelijk kan zijn.

Van Mexico naar hartje R’dam
Een botanero is een van origine Latijns-Amerikaanse bar waar bij elk drankje een hapje van het huis komt. Het idee erachter: zo lang je ook maar wat eet, blijft de kater binnen de perken. Dat dit werkt ondervond Botanero’s mede-eigenaar en Mexicaanse spirits-gek David Trampe aan den lijve tijdens zijn maand lange reis door Mexico. Hij nam dit concept mee terug naar Rotterdam en besloot hier zijn eigen draai aan te geven, op de hoek Vogelenzang en Mariniersweg om precies te zijn. Trampe vond in de horeca-iconen Ron de Jong en Dave Heijnen zijn partners-in-crime. Het  trio bundelt hun kracht, kennis en kunde in Botanero, dat buiten top notch cocktails en verdraaid lekkere snacks vooral dé plek moet zijn waar de avond niet lang genoeg kan duren en werkelijk iedereen zich welkom voelt. Zonder pretenties, ‘we zijn hier gewoon in Rotterdam he!’.

Drinks
Wanneer je bij David aan “zijn” zelfgemaakte bar plaatsneemt weet je zeker dat het een mooie, en vooral smaakvolle avond vol grappen wordt. Het (lokale)bier stroomt er in overvloed en aan alle classics zoals Frozen Margarita, Dark & Stormy en Pornstar Martini geeft hij zijn eigen verrassende twist. Het merendeel van de ingrediënten zoals rabarbersorbet en zelfs de wodka en gemberbier worden in house gemaakt. Niet te missen Davids grote trots: de Paloma-tap. Hieruit stroomt dé drank van 2020: tequila, grapefruit, limoen, rabarber, jasmijnthee en zout en helemaal zelfgemaakt natuurlijk. Óf laat je verleiden tot een shot uit de ruime collectie Mexicaanse spirits.

Botanas
De botana komt bij iedere cocktail en chef Tim Groeneweg maakt wekelijks vier verschillende. Bestel je een vijfde cocktail? Dan is de botana naar keuze. Om een idee te geven: biet met avocadocrème en habanero of een avocadosoep met kaffir-olie. Maar dat wisselt regelmatig. Iedere week weer een smaakvolle ontdekkingstocht dus. Snacken is hier een combinatie van Rotterdams-Mexicaans, zoals de nu al befaamde gefrituurde zeer krokante kip (lekker met een Margarita), verschillende taco’s of friet met mayo. Verder beslaat het menu gerechten die je goed kunt delen veelal van lokale leveranciers zoals de biologische buurtslager. Een greep van de kaart: Kapsalon (want Rotterdam) met stoofvlees of kastanje champignons, cheviche, en short rib die al van het bot valt als je er naar kijkt. Sluit sowieso af met de ananas, rum, kardemom en huisgemaakt vanille ijs. De kaart wisselt per seizoen en de prijzen zijn ook nog eens op zijn Rotterdams: zonder pretenties.

Lekker sfeertje
Kleurrijk, ruim, licht. Zittend voor het raam, aan een hoge stamtafel of bij David aan de bar met uitzicht op de Paloma-tap… Don Valentin, befaamd mezcal distillateur, houdt vanaf de muur een oog in het zeil. Via de trap omhoog en je vindt op de bovenste verdieping een heus proeflokaal.
Reserveren noodzakelijk (behalve voor het terras)
Je kunt bij Botanero voor 2, 3 of 4 personen reserveren door een mailtje te sturen naar info@botanerorotterdam.com.     Vermeld daarin je naam, telefoonnummer, de datum, tijd en het aantal personen. De reservering is definitief zodra je een bevestiging ontvangt.

Reserveringen gelden voor een plekje binnen in de bar, voor het terras kun je gewoon langskomen. Kom je ’s avonds  borrelen? Dan volstaat een reservering aan de deur. Er wordt geen minimaal bestedingsbedrag of tijdsblokken gehanteerd, maar Botanero probeert de reserveringen wel zorgvuldig te plannen.

Adres: Botaniersweg 55, 3011 NE Rotterdam

Voor meer fijne tips in Rotterdam om te eten, drinken én slapen? Klik hier voor een mooie aanbieding en check ook gelijk deze even.