Voerman blaast vieux nieuw leven in

Drankjournalist Ingmar Voerman wil de oeroude Nederlandse vieux nieuw leven in blazen door het lanceren van Voerman Vieux. Hiervoor start een crowdfunding-campagne.

[Jos Zonneveld en Ingmar Voerman bij cocktailbar Tales & Spirits]

Hollandse dranktraditie

Vieux is een eeuwenoude Hollandse dranktraditie. Het was ons antwoord op de Franse cognac en een sterk staaltje Oud-Hollandse sjoemelarij. Toen begin jaren ’60 het gebruik van de term cognac door Frankrijk aan banden werd gelegd, introduceerden Nederlandse drankhandelaren de naam ‘vieux’, omdat deze term op de meeste cognac-etiketten voorkwam. Deze imitatie-cognac was inmiddels verworden tot een mix van suikerbietenalcohol, vieux-aroma en suiker. Omdat hij veel lager geprijsd was dan zijn Franse broer, werd de drank hier erg populair.

Koetsiertje

‘Vieux heeft mij altijd enorm gefascineerd en het is mijn grote droom om deze drank met een rijke historie een tweede leven te geven,’ zegt mede-eigenaar Ingmar Voerman. ‘Maar dan wel veel kwalitatiever dan hoe hij tot nu toe werd gemaakt, want inmiddels heeft de Nederlandse drinker veel meer smaak ontwikkeld. We hebben er lang aan gewerkt om de smaak van deze eerste craft vieux te perfectioneren, maar zijn nu klaar om het merk te lanceren. De naam Voerman hebben we gekozen omdat dit een synoniem is voor koetsier. In het Bargoens werd vieux aangeduid met koetsierscognac of kortweg ‘koetsiertje’. Waarschijnlijk omdat veel koetsiers het leven op de bok draaglijker maakten door tussendoor een glaasje vieux achterover te slaan.’

Ambachtelijk

Voerman Vieux wordt ambachtelijk gemaakt van een houtgerijpt Frans druivendestillaat (oftewel brandy), verrijkt met botanicals als pomerans, vijgen, kardemom, kaneel en gemberwortel. Door zijn ronde en volle smaak is hij zowel puur als met ijs perfect te drinken. Dankzij het veelzijdige smaakprofiel is de vieux ook goed te gebruiken in mixdrankjes en cocktails. Om het merk te realiseren sloeg Ingmar Voerman de handen ineen met Jos Zonneveld, de man achter drankmerk By the Dutch. Voerman Vieux wordt geproduceerd door één van de oudste familiedestilleerderijen van Schiedam.

Crowdfunding

Via het platform CrowdAboutNow start een campagne om de benodigde 15.000 euro op te halen, die nodig is om het merk in de markt te zetten. In eerste instantie in Nederland, maar het is de bedoeling dat deze Superior Dutch Spiced Brandy ook internationaal verkocht gaat worden.

Een deel van de winst van Voerman Vieux gaat naar het Nationaal MS Fonds en is bestemd voor onderzoek. MS is een neurologische aandoening waar Ingmar, met 17.000 andere Nederlanders, aan lijdt. Een ziekte die nog altijd niet geneesbaar is. We hopen dit in de toekomst te kunnen veranderen!

CrowdAboutNow.nl/VoermanVieux

0 replies on “Voerman blaast vieux nieuw leven in”