Thuis dineren op sterrenniveau – een blijvertje?

Sinds 2018 bestaat Cook Like a Chef, een concept dat de gerechten van sterrenrestaurants toegankelijk maakt voor thuiskoks en andere liefhebbers van lekker eten. Oprichter Jan Bartelsman, zelf een fijnproever en kookliefhebber, was door zijn werk als food fotograaf een goede bekende van sterrenchefs als Jonnie Boer (De Librije) en Erik van Loo (Parkheuvel). Toen Jan zijn plan presenteerde om de gerechten van toprestaurants bij de mensen thuis te brengen, werd dit met enthousiasme onthaald. De top 4 onder de Nederlandse sterrenrestaurants omarmde het idee en sloot zich aan.

Parkheuvel Black Angus

Sterrendiner uit eigen keuken

Het concept: de dinerboxen met drie-, vier- en vijfgangenmenu’s worden via de website besteld en aan huis geleverd, al dan niet met een bijpassend wijnarrangement. De chefs hebben al het voorwerk gedaan in de restaurantkeukens, de sauzen bereid, het vlees voorgegaard, de mousses in spuitzakjes gedaan – de thuiskoks hoeven slechts de finishing touch toe te voegen en hun gasten te imponeren. Heldere instructies voor de thuiskoks met foto’s van de gerechten worden bijgeleverd en als filmpjes op Youtube geplaatst. De reactie van een tevreden thuiskok: ‘Het kan haast niet mislukken met de gerechten. Deze waren heerlijk, precies zoals we hoopten. En het leuke was dat je echt nog zelf wat moest doen. Spannend. Je voelt je al een echte chef.’ Vanaf het begin bleek deze formule een succes: de bestellingen stroomden binnen en de koks maakten overuren om de ingrediënten voor te bereiden, te verpakken en te verzamelen voor het gekoelde transport. Busjes reden af en aan naar adressen in Nederland en de Belgische grensstreek. Blijkbaar voorzag de dinerservice aan huis in een behoefte! 

Aan de Poel nagerecht


Afwisselend aanbod

Inmiddels wordt een afwisselend assortiment aangeboden van klassieke menu’s, seizoensgebonden gerechten en tijdelijke acties. De Librije-menu’s horen tot de bestsellers vanaf het eerste uur, met signatuurgerecht ‘het kaviaareitje’ op nummer 1. Het Rotterdamse restaurant Parkheuvel weet het publiek steeds te verrassen met zijn smaakvolle combinaties van traditionele producten met eigentijdse bereidingen. De verfrissende menu’s van De Kromme Watergang, waarin groenten de hoofdrol spelen vergrootten het assortiment voor de vegetarische of flexitarische fijnproevers. De tijdelijke samenwerking met Brut 172 viel net samen met de toekenning van een Michelinster aan chef Hans van Wolde en was daardoor een unieke kans met deze keuken kennis te maken. De laatste aanwinst is restaurant Aan de Poel in Amstelveen, dat steevast is volgeboekt maar dankzij de thuismenu’s een nog breder publiek kan laten kennismaken met de mooie smaken van chef Stefan van Sprang. Wie niet kan kiezen, neemt een van de combinatiemenu’s: elke gang is afkomstig van een andere chef. 

Deze zomer bood restaurant Parkheuvel de ‘Midsummer BBQ Experience’ en in september staat een do it yourself– diner in de Amsterdamse Kookfabriek op het programma.

Persoonlijk en lokaal

Door de persoonlijke relatie met de restaurants en hun leveranciers blijft het assortiment van Cook Like a Chef constant in ontwikkeling en dicht-bij-huis. De koks en sommeliers komen graag met nieuwe vondsten van lokale producenten zoals brouwerijen of wijnhuizen. Mooi voorbeeld is het Vuurzee Vonkelbier van brouwerij De Goede & De Stoute, een bier dat een plek verdient aan de culinaire tafel. Bonbons van de chocolatiers van Parkheuvel en De Librije zijn ook los te bestellen, net als het uitgebreide wijnaanbod dat door de sommeliers van de prachtigste beschrijvingen is voorzien

Plezier in de keuken

Klanten vertellen regelmatig dat ze een onverwacht leuke avond hadden met de dinerboxen. Door de duidelijke instructies kan iedereen zich een avondje topkok wanen, zelfs met zeer beperkte kookervaring. Stelt u zich voor: terwijl de kinderen de gerechten in elkaar draaien, geniet de rest van het gezelschap van elkaar en van de wijn. De avond duurt lekker lang en er komt steeds een nieuwe verrassing op tafel.  

‘We hebben heel erg genoten vanavond. Het voordeel van thuis dineren is dat ik tussendoor kan bewegen; dansen, afwassen, rek- en strekoefeningen doen.’

Blijvertje?

Het concept ‘thuis dineren op sterrenniveau’ beleefde mede door de coronacrisis een fikse doorbraak. De keuze voor menuboxen is sinds de lockdown in 2020 sterk uitgebreid en restaurants begonnen zelf thuismenu’s aan te bieden. De kennismaking met een hoger culinair niveau om thuis van te genieten lijkt te zorgen voor een vaste plek in het thuis dineren, ook na de coronabeperkingen. Veel initiatieven zijn inmiddels gestopt, maar Cook Like a Chef blijft onverminderd doorgaan. Al was het maar vanwege deze reactie van jonge ouders: ‘Als jonge ouders hopen wij dat dit ook na de lockdown blijft bestaan. Want zo heb je niet de kosten van een dure oppas erbij en kan je ook nog eens zonder te hoeven bobben zo je bedje in rollen.’

Kennismakingskorting

Wilt u kennismaken met Cook Like a Chef? Op cooklikeachef.nl vindt u alle informatie over de menu’s en het wijnassortiment. Lezers van Villa d’Arte krijgen €20,- korting op hun eerste bestelling door de code VILLADARTE in te vullen bij het afreken

0 replies on “Thuis dineren op sterrenniveau – een blijvertje?”