Shake things up: 5 verrassende gin & genever highballs

De Rutte distilleerderij viert dit jaar de zomer met frisse en ongecompliceerde highballs. Speciaal voor dit seizoen heeft Rutte een aantal nieuwe en verfrissende gin en genever cocktailrecepten bedacht met verrassende ingrediënten waaronder kokosnoot en verse asperges! De cocktails zijn eenvoudig te bereiden en bevatten relatief weinig alcohol, ideaal voor op warme dagen.

Kenners van highballs, die meestal uit slechts twee of drie ingrediënten bestaan, weten dat het creëren van deze type cocktails niet zo eenvoudig is als het lijkt. Bij highballs is het de kunst om met slechts een paar ingrediënten de perfecte combinatie te maken. Rutte, Nederlands meest ambachtelijke distilleerderij, gaat deze uitdaging graag aan. Met bijna 150 jaar kennis van botanicals, weet het de mooie dranken te combineren met vers fruit, kruiden en noten. Voor deze selectie zomercocktails richt Rutte richt zich op ongebruikelijke, maar harmonieuze combinaties: vanille ontmoet dragon, citroensmaken wordt gemengd met kokos en honing, en de hartige tonen van selderij worden gecombineerd met de zoetheid van aardbeien en tonkabonen.

Bee’s Wings

Deze cocktail die je doet denken aan de klassieker ‘Bee’s Knees’, een cocktail uit de periode van drooglegging. Destijds ging het erom om honing en citroensap toe te voegen aan de alcohol. Vandaag passen de frisse citrusnoten van Rutte Old Tom Genever perfect bij kokoswater en honingzoetheid en vervangt de genever zo het citroensap waar het oorspronkelijke recept om vraagt. Bee’s Wings doet je denken aan hete zomerdagen en korenbloemen die zwaaien in de wind.

40 ml Rutte Old Tom Genever
1 tl honing
100 ml kokoswater

Vers geplukte korenaren of veldbloemen (klaprozen of platrozen zijn perfect) ter garnering

Bereidingswijze: Voeg ijs toe aan een longdrink glas, roer alle ingrediënten en voeg de korenaren of klaprozen ter garnering toe. Geen zin om te plukken: gebruik een stukje (biologische) citroenschil ter garnering.

Summer Love

Dragon in een cocktail? Ja hoor! Het bitterzoete kruid is de kers op de taart in deze Cuisine Style Highball. Samen met de vanille-aroma’s, de warme tonen van Rutte Old Simon Genever en de zuurgraad van de cranberry, resulteert dit in een bijzondere zomercocktail; complex, maar toch sprankelend en verfrissend. Zuiver cranberrysap vind je in de drogisterij en bevat plantaardige stoffen die een antioxiderende werking hebben.

40 ml Rutte Old Simon Genever
20 ml cranberrysap (gebruik geen nectar)
15 ml vanillesiroop
80 ml bruisend water
Verse dragon als garnering

Bereidingswijze: Meng Rutte Old Simon Genever, cranberry sap en vanillesiroop in een longdrinkglas met ijsblokjes. Werk af met bruisend water en garneer met een stengel van dragon.

Asperagus Sour

De lente is dé tijd voor asperges! Deze edele groenten zijn als een van de eerste klaar voor de oogst en markeren daarom in veel delen van de wereld het einde van de winter. Deze onconventionele Gin-Sour variant laat zien dat knapperige, groene asperges er ook geweldig uitzien in een drankje! De citroenachtige frisheid past perfect bij de pittige umami-tonen van de Celery Gin en de stroperige zoetheid van Agave, afgerond met een snuifje Fleur de Sel. Een explosie aan fantastische vibes in je mond!

Bereidingswijze: Meng de asperges of citroenverbena. Voeg alle ingrediënten toe aan een met ijs gevulde cocktailshaker, shake en zeef (door een fijne thee- of barzeef) in een tumbler-glas. Voor wie niet kan wennen aan het idee van asperges in een cocktailglas, kan de citroenverbena in plaats van asperges gebruiken.

50 ml Rutte Celery Gin
30 ml limoensap
20 ml agave siroop
1 snuifje Fleur de Sel
2-3 stengels rauwe groene asperges
(als alternatief 6-8 verse bladeren van citroen verbena)

Dutch loveletter
Een cocktail met Celery Gin voor net dat beetje extra: het internationaal geprezen botanische recept van Rutte’s Master Distiller, Myriam Hendrickx, zorgt voor een spannend smaakcontrast en combineert zoete aardbeien met de verleidelijke vanilletonen van de tonkaboon. Simon Rutte, die in 1882 de kleine Rutte-distilleerderij oprichtte, gebruikte al selderij in zijn eerste recepten.

40 ml Rutte Celery Gin
20 ml De Kuyper Strawberry likeur
20 ml limoensap
10 ml rabarber nectar
10 ml Monin tonkaboon siroop

Bereidingswijze: Voeg alle ingrediënten toe aan een cocktailshaker gevuld met ijs, shake en zeef (door een fijne thee-of barzeef) in een coupeglas. Garneer met verse aardbeien en rabarber.

Sloegroni

Speciaal voor deze zomer steekt Rutte de Negroni, een icoon in de cocktailcultuur, in een volledig nieuw jasje. De klassieke driedelige structuur (van gin, vermouth en amaro) blijft behouden, maar in plaats van normale gin speelt de volle, fruitige Sloe Gin van Rutte de hoofdrol in deze variant. Een perfecte combinatie met zachte, witte portwijn en Italiaanse kruidenbitter. De grapefruit zorgt voor een zomerse frisheid en maakt van de Sloegroni een aperitief van wereldklasse!

40 ml Rutte Sloe Gin
30 ml witte portwijn
20 ml Amaro Montenegro (Italiaanse bitter)

Bereidingswijze: Meng alle ingrediënten en giet over een groot ijsblokje in een tumbler-glas. Garneer met een zest van grapefruit.