Recept: Persijns Dutch Caprese

Persijn Dutch Eatery staat voor eerlijk, lekker en verantwoord eten in Amsterdam. Met ingrediënten van Hollandse bodem en uit eigen kas, laat het team zien dat de Nederlandse keuken ook vernieuwend en verrassend kan zijn. No-nonsense en veelzijdig, voor lunch en diner. Omdat we er voorlopig niet bij hem aan tafel kunnen schuiven is de chef zo vriendelijke geweest een van de Persijn klassiekers prijs te geven: zijn vermaarde Dutch Caprese.

Deze gevulde tomaat zorgt gegarandeerd voor een glimlach op het gezicht van je tafelgenoten. Want zeg nou zelf; dit is toch een feestje om te zien? Lekker fris als side dish, maar ook perfect als voorgerecht. Voor wie overigens geen zin heeft om zelf te koken, maar wel wil genieten van de gerechten van Persijn, er is een afhaalservice! Bestellen kan via: o20 2205650. Check het menu op de website.

Benodigdheden voor 4 personen:

4 tomaten met steel
1 bol buffelmozzarella
120 gr basilicum
50 gr spinazie
200 gr koolzaadolie
Tomatenpoeder

Bereidingswijze:

Breng een pan water aan de kook. Ontdoe de tomaat van het steeltje, houd deze apart en snij aan de bovenkant de tomaat in door middel van het zetten van een kruisje. Houd de tomaat ongeveer 10 seconden in het kokende water en koel terug op ijswater. Door het ‘pliceren’ van de tomaat laat het velletje los. Kook het steeltje ook ongeveer 10 seconden, zo wordt ‘ie mooi groen. Koel deze daarna ook terug op ijswater. Ontvel de tomaat, snijd het kontje eraf en haal de tomaat leeg met een parisienne boor;
Pluk de basilicumblaadjes en houd 20 gram apart. Van de rest van de basilicum ga je olie maken;

Doe de koolzaadolie in een blender, voeg hier de basilicum en spinazie aan toe en mix met wat zout. Mix tot de olie wat warmer wordt, schenk de massa op een visdoek (of een koffiefilter) en laat dit een nacht uitlekken in de koeling. Scheid het water wat meegekomen is van de olie.

Pluk de mozzarella en snij de basilicum in lintjes met een scherp mes. Meng de mozzarella met de basilicum en wat basilicumolie zodat het lekker smeuïg wordt. Voeg hier ook wat peper en zout aan toe;

Vul de tomaat met het mozzarella mengsel totdat deze vol zit. Bestrooi de tomaat met de tomatenpoeder. Maak een spiegel op het bord van de basilicumolie en zet daarin de tomaat met de opening naar beneden. Zet het steeltje bovenop de tomaat.

Eet smakelijk!