Recept: Tunesische vissoep van Chef Toub

De Arabische keuken is veelzijdig, verrukkelijk en verrassend! En wie kan al dit lekkers beter brengen dan Mounir Toub? In zijn nieuwe boek Chef Toub: Lekker Arabisch neemt Mounir je mee naar de rijke Arabische keuken, van Marokko tot Libanon en van Syrië tot Tunesië. Het boek bevat makkelijke gerechten voor doordeweeks, maar ook gerechten om in het weekend mee uit te pakken. Geniet op een dinsdag van een Marokkaanse couscoussalade of een Turkse linzensoep en trakteer de hele familie op zaterdag op een mezze-lunch. Speciaal voor de bezoekers van Villadarte.nl geeft hij het recept voor zijn Tunesische vissoep prijs. Smaakt dit gerecht naar meer? U kunt hier het boek bestellen. Bon appetit!

[Portret Mounir: Dana van Leeuwen. Food fotografie: Mitchell van Voorbergen]

Tunesische vissoep

VOORBEREIDING

20 minuten

BEREIDINGSTIJD

20 minuten +20 minuten kooktijd

VOOR 6 PERSONEN

INGREDIËNTEN

1 l visbouillon

2 rode paprika’s, zaad en zaadlijsten verwijderd en in reepjes

2 aardappels, geschild en in blokjes

200 g wortel, geschild en in blokjes

3 tenen knoflook, fijngehakt

2 uien, fijngesnipperd

3 laurierblaadjes

2 tl komijnzaad

6 saffraandraadjes

400 g tomatenblokjes uit blik

2 el harissa (voor eigen gemaakte harissa zie volgende blz.)

500 g kabeljauwfilet, in stukjes

zout en versgemalen zwarte peper

EXTRA NODIG

soeppan van minimaal 3 liter

zeef

blender

BEREIDING

1 Doe de visbouillon in een soeppan en voeg de paprika, aardappel, wortel, knoflook, ui, laurierblaadjes, het komijnzaad en de saffraandraadjes toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur afgedekt 20 minuten prut telen.

2 Zeef de soep en giet de bouillon in een blender. Voeg de helft van de gekookte groenten met de tomatenblokjes en harissa toe en pureer ze zodat de soep iets bindt.

3 Gooi de laurierblaadjes weg. Schep de rest van de gekookte groenten terug in de soeppan en giet de gepureerde soep erbij. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper.

4 Voeg 5 minuten v oor het serveren de kabeljauwfilet aan de soep toe en laat hem in de soep garen. Verdeel de kabeljauwfilet en groenten eerlijk over de soepkommen en schenk hier de soep over.

TIP

• Als je alle groenten pureert, wordt je soep nog meer gebonden. Laat de harissa weg als je de soep niet pittig wilt hebben. Gebruik dagverse vis, het liefst van het seizoen. Als je geen kabeljauw kunt vinden, kun je ook andere witvis gebruiken zoals tilapia, pangasius, koolvis of zeewolf.

Harissa

TUNESISCHE PEPERPASTA

VOORBEREIDING

10 minuten + 2 uur wachten

BEREIDINGSTIJD

5 minuten

VOOR 100 G

INGREDIËNTEN

10 gedroogde chilipepers

5 tenen knoflook, gepeld

5 tl gemalen karwijzaad

1 tl zout

EXTRA NODIG

zeef

keukenmachine

VOORBEREIDING

1 Halveer de chilipepers om te controleren of de binnenkant geen beestjes bevat. Week ze vervolgens circa 2 uur in koud water. Giet ze door een fijne zeef (het zaad moet ook opgevangen worden) en laat ze goed drogen.

BEREIDING

2 Maal de pepers samen met de knoflook in een keukenmachine tot een pasta. Breng op smaak met het karwijzaad en zout. Smen is een traditionele smaakmaker van rauwe geiten-, koe- of schapenmelk. Hoe langer de smen rijpt, hoe sterker de nootachtige smaak. Harissa is, net als mosterd, een product waarmee je een ander gerecht op smaak brengt.

Over Mounir Toub

Mounir Toub is chef-kok en bekend van 24Kitchen, Kook mee met MAX en andere programma’s, waar hij een kijkje in de Arabische keuken geeft. Deze enthousiaste en energieke chef heeft samengewerkt met sterrenchefs als Robert Kranenborg en Margo Reuten, maar is bovenal geschoold door zijn moeder. Het is zijn passie om jong kooktalent te inspireren. Zijn lijfspreuk is: “Kook & eet met heel veel liefde en plezier.”

Chef Toub: Lekker Arabisch | Kook elke dag gezond! Moderne gerechten uit het Midden-Oosten   9789021575940  | € 24,99 |  Kosmos Uitgevers | food fotografie: Mitchell van Voorbergen