Recept: Khao Soi – currynoedels

Ontdek de aromatische Thaise keuken door zelf aan de slag te gaan. In Tove Nilssons Thai staan meer dan 70 recepten. Van lekkere snacks als kipdumplings en kikkererwtenfritters tot salade van groene mango en pomelo met zoet-zoute kokosdressing. Naast geliefde zoals klassiekers beef paneng curry en tom kha gai bevat Thai ook verrassende nieuwe lievelingen zoals geroosterde pompoensoep met tamarinde, kaeng khae – bittere groentecurry en sai oua – Thaise worst. Met dit kookboek leer je de balans kennen tussen het gebruik van zout, zoet, pittig en zuur die de Thaise keuken kenmerkt en breid je tevens je kennis uit over typisch Thaise snij- en kooktechnieken, basisbereidingen en ingrediënten. Met uitgebreide uitleg over keukengerei en kooktechnieken, alternatieve (vegetarische) ingrediënten en basisbereidingen, heb je de Thaise keuken in een mum van tijd onder de knie. Van perfect bereide kleefrijst, satay gai van de grill tot en met gekaramelliseerd palmsuikerijs met tamarindesaus.
Over Tove Nilsson

De Zweedse Tove Nilsson is oorspronkelijk kok en culinair auteur. Na een sommelieropleiding waarin zij meer wilde leren over wijnspijscombinaties, kwam ze erachter dat je eten niet alleen met wijn, bier of gedestilleerd kunt combineren maar ook met frisdranken. Daarnaast is ze voortdurend op zoek naar de ultieme bouillon en de beste noedels. Eerder verschenen bij Good Cook de
titels Ramen en Limonade, fris & snacks.

Fotografie Lennart Weibull | Good Cook | 9789461432353 | € 20,95

Khao Soi – currynoedels

Ik ben dol op ramen: lekkere tarwenoedels in bouillon. Khao soi kan worden beschouwd als de Noord-Thaise variant van ramen en werd direct een nieuwe favoriet toen ik voor het eerst een kom vol hete kokosbouillon met krokant gefrituurde noedels kreeg voorgeschoteld. De krokante noedels spelen echt een hoofdrol in dit gerecht, sla ze daarom niet over uit tijdsgebrek. Het frituren gaat snel en is helemaal niet moeilijk – je doet ze gewoon in een pannetje of koekenpan met wat olie. Geen walmen, niet eng of lastig. Verse eiernoedels zijn meestal wel te vinden in Aziatische winkels, maar mochten ze op zijn als je in de winkel staat, neem dan in plaats daarvan wontonvellen uit de diepvries. Gewoon in reepjes snijden en frituren, dat geeft vrijwel hetzelfde resultaat 3 el neutrale koolzaadolie + extra om te frituren

INGREDIËNTEN

3 el fijngehakte verse kurkumawortel

of 2½ tl gedroogde

6 teentjes Thaise knoflook of

2 gewone knoflooktenen, in plakjes

4 kleine sjalotten, fijngehakt

2-4 gedroogde Thaise pepers

1 tl heel korianderzaad

1½ tl hang lay-kruiden of vijfkruidenpoeder

300 g runderriblappen, in stukken van 3 x 3 cm

3 el vissaus

2 el palmsuiker of ruwe rietsuiker

2 el tamarindepasta

400 ml kokosroom

800 ml water

400 g verse eiernoedels of wontonvellen

8 ongepelde garnalen

1 kleine paksoi, in losse bladeren

15 g verse kruiden, bijvoorbeeld koriander, Thaise basilicum, gehakt

1 rode ui, in dunne reepjes

1 limoen, in partjes

1-2 el Thaise chilisaus, optioneel (als je van pittig houdt)

BEREIDING

1. Verhit wat olie in een koekenpan of wok en fruit de kurkuma, knoflook, sjalot, gedroogde pepers, het korianderzaad en de hang lay-kruiden ongeveer 3 minuten.

2. Voeg de runderriblappen toe en laat het vlees bruin worden.

3. Voeg de vissaus, suiker, tamarinde en kokosroom toe.

4. Laat ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen met het deksel op de pan, tot het vlees zacht is. Voeg na 1 uur 800 ml water toe en laat nog eens 1 uur koken met het deksel erop.

5. Verhit de frituurolie tot 180 °C. Frituur een kwart van de noedels ongeveer 30 seconden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

6. Breng gezouten water aan de kook en kook de rest van de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

7. Leg de garnalen, paksoi en kruiden op de soep en laat nog 5 minuten sudderen.

8. Serveer de soep in kommen met gekookte noedels. Garneer met reepjes ui, gefrituurde noedels, een partje