Panggies: gezonde pannenkoeken

Wie van lekker eten houdt maar ook op zijn gezondheid let, kan nu kiezen voor gezonde pannenkoeken. Jorik Roodink, vorig jaar afgestudeerd in Voedingmiddelentechnologie op Hogeschool Van Hall Larenstein, heeft van zijn schoolproject zijn eigen bedrijf gemaakt. Vanaf vandaag kan iedereen die gezonde pannenkoeken wil bakken, bij zijn bedrijf Panggies terecht voor heerlijke pannenkoekenmix.  
 

[Foto: Carlien Roodink]

Gezonde pannenkoekenmix

Tijdens zijn studie ontdekten Jorik en zijn medestudenten dat maar 16% van de Nederlandse volwassenen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten eet. Bij kinderen ligt dit percentage zelfs nog lager. Met geconcentreerd groentepoeder ontwikkelden de studenten een gezonde pannenkoekenmix die ze Panggies noemden: pancakes meet veggies. Jorik Roodink: ‘Panggies bevatten wel tot wel 430 gram groente per verpakking, maar zijn ze vooral heel erg lekker.

Tegen verspilling

De Van Hall Larenstein-studenten wonnen met het Panggies-project in 2018 de Nederlandse EcoTrophelia,  een wedstrijd voor nieuwe, duurzame voedingsproducten, en vertegenwoordigden Nederland in de Europese competitie in Parijs. Jorik: ‘Naast het maken van gezonde voeding hebben wij als doel om voedselverspilling tegen te gaan. In 2017 werd er in Nederland tussen de 106 en 147 kg per persoon verspild in de voedselketen. Het drogen van groente is een effectieve manier om de gezonde stoffen uit groenten het hele jaar door te kunnen gebruiken en voorkomt het bederven van voedsel. Daarbij kiezen wij voor hersluitbare verpakkingen die het product optimaal beschermen zodat er geen voedingstoffen verloren gaan.” Ondertussen is Panggies doorontwikkeld tot drie heerlijke varianten en klaar voor het grote publiek.
 
Meer info klik hier.

Over Van Hall Larenstein

Van Hall Larenstein is een internationale groene kennisinstelling, waar we met passie en kunde onderwijs verzorgen, ondersteund door toegepast onderzoek binnen diverse lectoraten. We leiden proactieve professionals op, die op een verantwoorde en ondernemende wijze een positieve bijdrage leveren aan een duurzame samenleving.

Van Hall Larenstein verzorgt diverse bachelor- en (professional) master-opleidingen, associate degrees en cursussen en verricht toegepast onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden en Velp. Ga voor meer informatie naar www.hvhl.nl.