Marinka Nooteboom wint Veuve Clicquot Bold Woman Award 2021

Op maandag 11 oktober zijn in Amsterdam de Veuve Clicquot Bold Woman Award, voorheen bekend als Prix Veuve Clicquot, en de Bold Future Award uitgereikt. Marinka Nooteboom, CEO van de Koninklijke Nooteboom Groep, won de Bold Woman Award en mag zich Zakenvrouw van het Jaar 2021 noemen. Aan Paulien Wesselink, oprichtster van O My Bag, werd de nieuwe award voor aanstormend talent, de Bold Future Award, uitgereikt. Champagnehuis Veuve Clicquot organiseert ieder jaar de Bold Woman Award om vrouwelijk ondernemerschap te vieren en te stimuleren.

[Fotobijschrift: Marinka Nooteboom en Paulien Wesselink]

Bold Woman Award

De Bold Woman Award, ook wel Zakenvrouw van het Jaar award, ging dit jaar naar Marinka Nooteboom, CEO van de Koninklijke Nooteboom Groep. Nooteboom (50) geeft sinds 2012 leiding aan het familiebedrijf, dat in 1881 werd opgericht. Ze ontving de award voor haar succesvolle leiderschap, de groei van haar onderneming en de mate waarin die bijdraagt aan de Nederlandse maakindustrie. Nooteboom Trailers ontwerpt en bouwt de hoogste kwaliteit trailers met een draagvermogen van 20 tot 200 ton en is daarmee een van de grootste trailerproducenten voor uitzonderlijk wegvervoer van Europa. Het bedrijf exporteert trailers naar meer dan 100 landen, waarbij Europa de belangrijkste afzetmarkt is. 
  
Nooteboom is blij verrast met het winnen van de Veuve Clicquot Bold Woman Award 2021: “We zijn het afgelopen jaar een nieuwe weg ingeslagen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. We zijn erg blij met deze officiële erkenning en zeer trots op deze award.” 
  
De jury van de Bold Woman Award stond dit jaar onder leiding van voormalig vicepremier en voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer Annemarie Jorritsma en bestond verder uit Ingrid Thijssen, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, Corine Wortmann-Kool, bestuursvoorzitter van Stichting Pensioenfonds ABP en Mireille Kaptein, CEO DGA Kaptein Groep en Zakenvrouw van het Jaar 2019. 
  
Bold Future Award

Naast de Bold Woman Award werd dit jaar voor het eerst de Bold Future Award uitgereikt, een prijs voor aanstormend ondernemerstalent. Paulien Wesselink, oprichtster van O My Bag, is de eerste winnares van de Bold Future Award. Ze nam het op tegen Femke Furnée, oprichtster en creative director van FEST en Steffy Roos du Maine, oprichtster van meerdere succesvolle bedrijven, waaronder Juridisch Bureau Letselschade en Gezondheidsrecht. Wesselink werd door de jury, die bestond uit de drie voormalig zakenvrouwen van het jaar – Vivienne van Eijkelenborg (2016), Elske Doets (2017) en Aukje Kuypers (2018) – verkozen vanwege het grote succes van O My Bag, de duurzaamheidsmissie van de onderneming en de ongekende vastberadenheid waarmee Wesselink daar invulling aan geeft. Zij was een pionier op het gebied van duurzame mode toen ze in 2009 het duurzame tassenmerk O My Bag oprichtte. Haar missie om de wereld te veranderen, one bag at a time, verliep niet zonder slag of stoot, maar ruim 10 jaar later zijn de tassen van O My Bag niet meer uit het straatbeeld weg te denken en zijn er maar liefst 220 verkooppunten wereldwijd. De onderneming mag zich sinds vorige week ook officieel een B Corporation noemen; de Amerikaanse non-profitorganisatie B lab heeft hen dit certificaat en duurzame keurmerk uitgereikt. 
  
Veuve Clicquot Bold Awards

De Zakenvrouw van het Jaar verkiezing is in 1972 in het leven geroepen ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het beroemde champagnehuis Veuve Clicquot en is een eerbetoon aan Nicole Barbe Clicquot Ponsardin. Zij nam in 1805 als 27-jarige weduwe het champagnehuis over. Ze zette daarmee een hoogst ongebruikelijke stap, aangezien de wijnwereld een mannenwereld was en een dame van goede komaf niet werd geacht zich met zaken te bemoeien. Madame Clicquot leidde echter met ijzeren wilskracht, uitstekende mensenkennis en zakelijke intuïtie en ontpopte zich tot een scherpzinnige, succesvolle zakenvrouw. Met haar sprankelende persoonlijkheid en bruisende vitaliteit bracht zij het champagnehuis tot grote bloei en zorgde voor internationale faam. De kwaliteiten en eigenschappen van Madame Clicquot Ponsardin vormen tot op de dag van vandaag de basis van de Veuve Clicquot Bold Woman Award. Deze award stond tot 2020 bekend als de Prix Veuve Clicquot en is sinds 1981 een gerenommeerd initiatief in Nederland. Dit jaar werd voor het eerst de Bold Future Award toegevoegd, een award voor aanstormend talent dat, net als Madame Clicquot Ponsardin, gedurfde keuzes maakt.
 
0 replies on “Marinka Nooteboom wint Veuve Clicquot Bold Woman Award 2021”