Lekker, voedzaam én gezond: 2 recepten met aubergine!

De Nederlandse aubergine is een echte seizoensgroente, verkrijgbaar van de lente tot en met oktober. Hij komt uit de kas van telers om de hoek en is dus supervers, want ze maken geen verre reis. Een van die telers is Ted van Luijk, die zijn aubergines kweekt in het Westland en zijn oogst momenteel lastig kan exporteren en ook te duchten heeft van afzetverlies door de gedwongen horecasluiting. Door juist nu wat vaker aubergines op het menu te zetten, help je hem en de overige Nederlandse telers en zorg je dat de oogst niet verloren gaat. Een straf is dit trouwens sowieso niet, want naast lekker en veelzijdig zijn aubergines ook nog eens hartstikke gezond! Ze bevatten veel vezels, vitamine B en C, kalium en calcium. Bovendien zijn ze zijn goed geprijsd en zijn snel klaar! Alvast twee recepten ter inspiratie. Voor nog meer recepten en aanvullende info klik hier.

BABA GANOUSH

Ingrediënten (voor portie voor 4 – 6 personen)
3 aubergines
3 tenen knoflook (gehakt)
50 ml citroensap
60 ml tahini
80 ml olijfolie van goede kwaliteit
2 el gehakte peterselie
2 el gehakte munt
zeezout (naar smaak)

Bereiding
Brand de aubergines op een gaspit met medium vuur. Gaar en draai de aubergines regelmatig om totdat ze zacht zijn van binnen en goed geschroeid. Wikkel in aluminiumfolie en laat een kwartier rusten. Verwijder het vel van de aubergine en zet het vruchtvlees apart in een kom. Doe het vruchtvlees in een slacentrifuge en spin langzaam tot al het vocht uit de aubergine is gekomen. Hak de uitgelekte aubergine met een mes fijn of prak met een vork. Zorg dat er enige structuur in blijft.
Doe in een kom en voeg knoflook en citroensap toe. Meng en voeg de tahini toe. Giet daarna in een klein straaltje, onder constant roeren, de olijfolie erbij. Het mengsel is nu licht van kleur en romig. Voeg de gehakte kruiden, zout en eventueel meer citroensap toe. Doe het mengsel in een kom en besprenkel met olijfolie. Serveer op kamertemperatuur met rauwkost of warme pitabroodjes.

AUBERGINE SCHNITZEL

Ingrediënten (voor 2 personen)
1 aubergine
4 el roomboter
2 el groentefond
1 el citroensap
100 9 bloem
1 ei (geklutst)
150 g manko paneermeel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180˙C. Prik een paar gaatjes in de aubergine. Pof de aubergine beetgaar in de oven. Dit duurt ongeveer een half uur. De aubergine is goed als je hem kan “inknijpen” maar hij nog wel stevig aanvoelt. Laat de aubergine iets afkoelen en trek het vel eraf. Snij de aubergine in langwerpige plakken van 1,5 cm dik. Verwarm 2 eetlepels boter, 2 eetlepels groentefond en 1 eetlepel citroensap in een koekenpan. Bak de plakken aubergine in de mengsel (circa twee minuten per kant). Haal de aubergine uit de pan en laat afkoelen. Paneer de plakken aubergine door ze eerst door de bloem te halen, dan door het ei en tenslotte door het panko paneermeel. Laat de resterende 2 eetlepels roomboter bruisen in een pan en bak de aubergine schnitzels goudbruin en krokant. Serveer direct!

Maak van thuiskoken een avontuur